Сва друмска моторна и прикључна возила регистрована у 2022. години бележе пораст у односу на број возила регистрованих у претходној години, а од домаћих произвођача, најбројнија марка регистрованих путничких аутомобила је Застава, саопштио је Републички завод за статистику (РЗС).

Најзаступљеније марке путничких аутомобила стране производње су: Volkswagen, Опел, Фиат, Renault, Peugeot, Форд, Цитроен и Ауди.

Број први пут регистрованих мопеда у 2022. години у Србији, у односу на претходну годину, већи је за 5,8 одсто, мотоцикала за 18,7 одсто, путничких аутомобила за 4,5 одсто, аутобуса за 7,2 одсто, теретних возила за 5,9 одсто, прикључних возила за 4,9 одсто и радних возила за 13,7 одсто.

Код возила произведених ове године приметан је пораст броја регистрованих мопеда за 78,7 одсто и мотоцикала за 11,7 одсто.

На основу резултата могуће је закључити да су најзаступљенија теретна возила до 999 килограма носивости, као и да највећи број ових возила користи дизел као погонско гориво.

Код путничких аутомобила новијег датума на друмовима доминирају возила величине мотора до 1399 кубних центиметара.

Процентуално посматрано, заступљеност возила са бензином као погонским горивом већа је од оних са дизелом.
Укупан број саобраћајних незгода са настрадалим лицима у 2022. години мањи је за 3,6 одсто у односу на 2021. годину.

Већи број саобраћајних незгода са настрадалим лицима забележен је у насељу и износи 75,3 одсто од укупног броја саобраћајних незгода.

Број настрадалих лица у 2022. години мањи је за 4,2 одсто у односу на 2021. годину.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

One thought on “Застава аутомобили најбројнија марка регистрованих путничких возила”
  1. Nije jasno u tekstu da li su Zastava modeli najzastupljeniji od domaćih proizvođača ili ukupno. Ne znam koji je drugi domaći proizvođač. Ako je ukupno to je katastrofa, pošto Zastava više ne proizvodi, znači radi se o starim modelima, od pre možda deceniju

Comments are closed.