FOTO PIXABAY.COMFOTO PIXABAY.COM

Родитељи у Србији опрему и храну за бебе плаћају и до 30 одсто више него у земљама у региону. Високе марже и недостатак конкуренције само су неки од разлога за тако високе цене

Како би родитељи купили све што је потребно за бебу, првих неколико месеци потребно је између 60.000 и 120.000 динара. За креветац треба издвојити око 20.000, а за мало квалитетнија колица чак 50.000 динара. Ауто-седишта, носиљке и столице за храњење могу се наћи за нешто мање новца. Поред тих већих издатака, још један важан расход јесу и пелене на које сваког месеца оде бар 5.000, истражује РТС.

– Имали смо прилику да купујемо и да добијамо из иностранства многе ствари и да чујемо од пријатеља да су на снижењу куповали ствари које су по десет пута јефтиније него када су снижења код нас – каже мајка из Београда Јелена Братић.

Зато је све више родитеља који се одлуче за куповину у суседним земљама, најчешће у Мађарској и Бугарској. Тамо је мого већи избор а и за мање пара добију и више и квалитетније.

– Ми имамо мало домаћих произвођача, углавном се роба увози а кад се увози из иностранства – за очекивати је да буде мања конкуренција, да њена цена буде већа. Што буде више беба биће више заинтересованих да се баве том производњом, па то опет значи већу понуду, што опет значи да ће цене ићи надоле – објашњава Младен Радовић из Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Мере државе за подстицај рађања су добродошле. Помоћ од 100.000 динара за прво дете је значајан корак, сагласни су родитељи. Сматрају и да би, међутим, и те како на кућни буџет утицало и смањење цена хране и одеће за најмлађе.

– Помоћ која је најављена је добра у смислу да ће финансијски помоћи породицама, али заиста мислим да неће никог наговорити да роди или не роди дете. Бити родитељ, а посебно бити мајка данас значи бити јако, јако сналажљив. Имамо срећу да живимо у култури која пуно тога дели, тако да многи родитељи наслеђују ствари од рођака, пријатеља, кумова – наводи Јована Ружичић из Центра за маме.

Када преброде куповину тих крупних, скупих ствари, родитеље сачекају и редовни месечни трошкови за храну и козметику за бебе.

– Наш свет је научио да се сналази у таквим ситуацијама, па се, рецимо, прате акције. На личном примеру могу да кажем да паковање пелена које кошта око 2.500 динара може да се нађе, на свака два до три месеца на акцијама, за неких 1.900 динара – каже Маја Анокић из Центра потрошача Србије.

Снижења и попусти су у Србији далеко мањи него у иностранству, али, уколико погодите тренутак, колица можете наћи и за десетак хиљада, а гардеробу и играчке и за нешто мање од хиљаду динара.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс/ РТС