Бројеви које смо имали претходних недеља од 20.000 новозаражених коронавирусом сваког дана је врх леденог брега. Због тога што је велики број људи дошао у контакт са вирусом, у овом шестом пику очекује нас много боља перспектива у априлу и мају месецу. Број инфективних честица вируса, на који наилазимо у окружењу, је превелики и пробија имунитет, како након прележане инфекције тако и пост-вакцинални и зато долази до ситуација да неко оболи од ковида и два пута, каже имунолог професор Душан Попадић.

Професор Душан Попадић је за РТС-а, објаснио да ће коронавирус избећи само они који живе изоловано у неким мањим срединама и не долазе много у контакт са другим људима.

Према његовим речима, Србија се полако враћа у нормалу и не би требало да се охрабримо због овог повољнијег тренда смањеног броја заражених.

„Још увек верујем да ти бројеви новозаражених који се региструју потцењују број заражених. Мислим да је број заражених још увек већи али дефинитивно је мање него што је било пре три недеље“, истиче професор Попадић.

Додаје да се не понашају сви људи исто, не тестирају се увек сви који можда и буду заражени и то пролази без симптома.

„Можда су људи и били у контакту са вирусом али да не знају. Мислим да ће око 95 посто популације имати контакт са вирусом“, каже имунолог Душан Попадић.

Наглашава да имамо одређени степен колективног имунитета, а да ли је довољан да нас заштити зависи каква нам претња буде дошла у перспективи.

„Ако се ствари десе онако како се надам, не само ја него и други који се тиме баве, мислим да ће ово бити крај пандемије, зато што врло вероватно на нивоу света већ имамо преко 50 посто вакцинисаног становништва. Када се томе дода и број оних који су преболели, а не знамо тачно колики је број таквих особа, јер је у већини света број заражених који се приказује мањи од стварног броја новозаражених – врло вероватно ћемо имати ситуацију да ће до маја скоро 80 посто глобалне популације доћи у контакт са вирусом и то оставља много мање места за нови талас пандемије“, истиче професор Попадић.

Вирус пробија имунитет

Коментаришући ситуације да неко оболи од ковида и два пута Попадић истиче да то више говори о вирусу него о нашем имунитету.

„Ова последња варијанта, која је сада доминантна у Западној Европи и још неким другим деловима света, је таква да је просто број инфективних честица вируса, на који ми наилазимо у окружењу, превелики и пробија имунитет, како након прележане инфекције тако и пост вакцинални“, објашњава професор.

Додаје да свако треба да се имунизује и да не чека да се заражава.

„Када причамо о старијим особама имамо две категорије старијих особа. Једни су између 60 и 75 година и ту је проценат имунизације највиши. После 75 година тај проценат је значајно нижи. Негде око две трећине суграђана старијих од 75 година је имунизовано, док је више од четири петине оних који су од 60 до 75 година имунизовани“, наглашава Душан Попадић.

Поручује да не може доћи до слабљења имунитета због учесталих вакцинација.

„Велики број становништва не носи маске последњих десет месеци. Тај неки циљ за пожељан број људи који носе маске износи 85 посто и код нас није досегнут. Код нас се рачуна да око 30 посто популације носи маску“, каже имунолог професор Душан Попадић.

ТопПрес/Извор: РТС

One thought on “Зашто се неко никада није заразио коронавирусом, а неко га је имао и више пута”
  1. Za druge ne znam,a za sebe mogu reci da sam od prvog dana postovala preventivne mere,izbegavala vece guzvei redovno pila proverene vitamine i suplemente reishi kapsule i nemacki cordiceps i tako drzala imuni sistem pod kontrolu i mislim da se isplatilo…valjda ce do kraja biti sve kako treba.

Comments are closed.