Tanjug O.ToskicTanjug O.Toskic

У Србији је до краја 2017. године слободе лишено око 10.800 особа – осуђених, притворених, прекршајно кажњених, оних којима је изречена васпитна мера, као и оних којима је изречена мера чувања и обавезног психијатријског лечења и чувања алкохоличара и наркомана.

Сви они затворени су у установама отвореног, затвореног (са посебним обезбеђењем) и полуотвореног типа, а из Управе за извршење кривичних санкција Министарства правде кажу да су у складу са домаћим прописима и међународним стандардима у протеклом периоду извршена бројна инвестициона улагања, изграђени су нови капацитети и побољшани смештајни услови у казнено поправним установама.

– На пролеће се завршава изградња Казнено-поправног завода у Панчеву, а ове године почиње изградња КПЗ у Крагујевцу. Зидају се нови павиљони у Забели, Сремској Митровици, у Окружном затвору у Лесковцу и од маја 2017. године кренуло се са градњом потпуно новог објекта у КПЗ за жене у Пожаревцу – рекли су из Министарства правде и нагласили да би до 2020. године требало да се изгарде нови затворски блокови и да се побољша стање у већ постојећим.

Савет Европе је у свом последњем извештају похвалио Србију због корака које предузима на повећању смештајних капацитета и побољшању услова у затворима, а њихов извештај показује да је стање са смештајним капацитетима у српским затворима боље него у појединим земљама чланицама ЕУ или земљама окружења.

Већи проблем са смештајним капацитетима од наше државе имају Шпанија, Белгија, Француска, Португал, а проблем пренасељености је израженији још у Мађарској, Албанији, Македонији.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс