Фото: Општина ТополаФото: Општина Топола

Топола- Предраг Марковић, прозиста, издавач, бивши председник Народне скупштине Србије и министар културе, представио је синоћ у Библиотеци “Радоје Домановић” свој роман “Заводник ништавила”. Промоцији дела, поред председника општине Драгана Живановића, присуствовали су књижевни делатници Тополе, библиотекари и грађани, објављено је на сајту општине Топола.

“Заводнику ништавила” Марковић се вратио после скоро тридесет година. Практично, по повлачењу из јавног живота. Књига је написана на више нивоа. Она је најпре на основном нивоу опора, биографија Вере Клусов, лаборанткиње у Државном заводу за узгој експерименталних животиња крај Чернобила. Њено искуство инцеста, у наставку, скривано српско порекло и учешће у подземном интелектуалном животу престонице, склапају мозаик – метафору незваничне историје Русије 20 века. У специфичном лавиринту приповедања везивно ткиво чини вишевековна “историја” сеоба Срба у Русију и Руса у Србију. Мешају се и укрштају судбине Булгакова, Горког, кнеза Арсена Карађорђевића и других.

Постоји обавеза да се ствари завршавају. Резултат је пред вама. Књига је пред вама. Имам обичај да кажем да је не препоручујем за читање. Много је разлога. Прво мучна је великим делом… – рекао је Предраг Марковић у уводном делу приказа свог дела, да би на крају промоције рекао – … захваљујем се Богу што ми је дао снаге да завршим оно што сам започео. Камо среће да увек можемо да завршимо оно што смо започели. Драго ми је да сам се тога ослободио. Тешко онима који то читају – они се тога ослободити неће.

ТопПрес