Завршен протест радника Фијата, састају се с Вучићем у суботу

Завршен протест радника Фијата, састају се с Вучићем у суботу

Радници Фијата завршили су јуче нешто после 18 часова протест и блокаду ауто-пута код Сава центра, након договора да их председник Александар Вучић прими у суботу, у девет сати ујутру.

Како су рекли новинарима, председник не може да их прими пре тога пошто путује у Брисел.

Радници су се извинили Београђанима због блокаде саобраћаја и разишли, после чега је успостављено нормално одвијање саобраћаја у обе траке ауто-пута.

Влада: Радници одбили разговор са премијерком Брнабић

Радници и синдикати Фијата су одбили предлог премијерке да данас дођу на разговоре у Владу Србије у 16.30 сати и уместо тога блокирају Газелу, речено је Танјугу у Влади Србије.

„Сами су устали од стола и прекинули преговоре са Владом, а данас су дуплирали захтеве и траже 2. 000 евра отпремнине по години радног стажа“.

Блокада аутопута у Београду код Сава центра почела је данас нешто после 13 часова, када је део радника из фијата блокирао аутопут код Сава центра протестујући са захтевом да се испуне њихови услови – пре свега да радници који не желе да раде у иностранству могу да задрже посао у Крагујевцу, а и да се за оне који остану без посла постигне договор о отпремнинама.

„Први наш захтев је да останемо да радимо у нашој фабрици и ми хоћемо да радимо, али не под овим условима да нас терају у Словачку на две године“, рекао је представник радника Фијата Ђорђе Милојевић који дана Милојевић.

Он је потврдио да их премијерка позвала на разговор, али сматрају да је термин који им је понуђен за њих касан.

Милојевић је за Танјуг рекао и да су се радници са премијерком Брнабић чули синоћ око 20 сати, као и јутрос око седам и тражили састанак, како не би долазили за Београд, а да им је премијерка рекла да може да их прими данас око пет сати што је каже Милојевић – касно.

„Тражимо од Владе да нас поново позове, да нам дају писане гаранције да ће наши захтеви бити испуњени“, казао је он.

Он је додао да овог пута радници очекују и од председника Александра Вучића да им се обрати.

Милојевић тврди нико од радника неће прихватити услове које је понудио менаџмент Фијата и навео да се за рад у Словачку није пријавило ни 150 људи.

Према речима Милојевића потребно је да се збрину сви људи којима је радно место угрожено, а реч је око 1.600 људи.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је јуче да су радници Фијата у Крагујевцу одлучили да изађу на улицу и организују протесте уместо да наставе преговоре са владом и поручила им да увек могу да јој се обрате за наставак разговора, али не преко медија.

Радницима Фијата који блокирају аутопут придружили су се лидери коалиције Морамо Добрица Веселиновић , Александар Јовановић Ћута, Небојша Зеленовић и Биљана Стојковић дајући им тако подршку.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI

TOPPRESS: 0
DISQUS: 0