Крагујевац –  Још једно протестно окупљање дела незадовољних радника Фијата, у оквиру којег је на два сата блокиран магистрални пут Крагујевац – Краљево, завршено је данас после подне.

Саша Ђорђевић, председник Самосталног синдиката фабрике Фијат, истакао је да су нови детаљи у вези са заштитом положаја осетљивих категорија запоселних охрабрујући и да су изазвали интересовање радника.

“У суботу смо добили нове детаље који се односе на заштићене категорије. Оне су коначно дефинисане како треба. Конкретно ово се односи на мајке са децом до пет година и то видимо као добар искорак“, рекао је Ђорђевић

Зоран Миљковић, председник Самосталног синдиката „Фијат пластик“ истакао је да се траже писане гаранције, као и да се од захтева не одустаје.

„Чекамо сутра до 12 сати званичну понуду Владе и тражимо писане гаранције. Уколико их не буде, крећемо у среду за Београд“, рекао је Миљковић

Један од запослених у Фијату истиче да се није одлучио за одлазак у иностранство јер је период на две године дугачак.

„Премишљали смо се, али ту је највећи проблем тај период од две године, породице да оставимо жене и децу…Да је на три месеца, многи би пристали“, истиче један од запослених у Фијату.

Део незадовољних радника Фијата око 15 часова започео је протест блокирајући магистрални пут Крагујевац – Краљево.

Представници радника очекују да ће их Влада контактирати ради нових договора и сутра, како кажу, неће одржати нови протест.

Такође, поручују да не одустају од својих захтева и најављују да ће у среду отићи у Београд, уколико до тада на буде нових помака у преговорима и испуњењу захтева.

Рок за пријављивање првобитно је био 15. јун, али се до тада изјаснило мање од 140 запослених за рад у иностраним погонима Стелантиса, па су послодавац и Влада Србије договрили да помере рок за 20. јун, уз нешто измењене услове рада, како би се сакупило неопходних 1.000 радника.

Влада Србије и компанија Фијат аутомобили Србија (ФЦА) потврдили су у суботу да ће бити заштићене рањиве категорије запослених и жене и да ће гарантовати радна места онима који се одлуче за рад у иностранству.

ТопПрес/ Извор: Танјуг