Прањани – Награду Прва виолина Србије, на 4. по реду Сабору виолиниста Србије, однео је Бобан Јовановић Стублинац.

Награду је победнику уручио домаћин овогодишњег Сабора, Дејан Томашевић.

Домаћин овогодишњег Сабора, фото: ГЗС

Бобан Јовановић Стублинац има 44 године а свирањем се бави 32 године. Долази како му и надимак каже из села Стублине и у својој дугој каријери је пратио многе естрадне уметнике.

„Хтео бих да се захвалим свим дивним људима који су започели градњу овог стадиона и уједно да упутим молбу да га до следећег јубиларног сабора заврше а и ови људи то заслужују.  Добро дошли у место које спаја Милановац и Чачак места која ја уз Београд највише волим“, поручио је  Томашевић, другог дана саборовања.

Завршено такмичење сениора, Фото: ГЗС

Златну виолину добио је Игор Пејовић.

Игор Пејовић има 18 година и долази из села Прилике код Ивањице. Игор свира виолину од 12 године, тренутно је ученик Зорана Ковачевића, а први професор му је био Добрица Васић. Прошле године у Прањанима добио је награду за најизворније музицирање, док је на Царевчевим данима заузео друго место. Вечерас  се представио песмом „Башален ромален” и сплетом кола Цигански преплет и Александрино коло.

Завршено такмичење сениора, Фото: ГЗС

За најбоље одсвирану песму награду је добио Дејан Радосављевић Јеге, са песмом „Што ти је стано мори“, док је за најбоље одсвирано коло, награду добио Радосав Савић.

Дејан Радосављевић звани Јеге, има 42 године долази из Обреновачког села Иверић. Учио је да свира од свог оца, док су му велики узори Ацо Шишић и Бобан Воз. Он је свирао песму „Што ти је Стано мори” и Србијански вез коло.

Завршено такмичење сениора, Фото: ГЗС

За најизворније музицирање награђен је Александар Спасић.

Александар Спасић дошао је из села Врбница, општина Мало Црњиће. Има 25 година, а виолину свира од своје 18. године. Узори су му Бобан Воз, Сале Шоу, Перица Васић, Мома Станојевић…. Највише воли влашку музику да свира коју је и вечерас изводио и то песму Дунаве, Дунаве и Вилинско коло.

Председник жирија који је оцењивао такмичење је био Момчило Мома Станојевић прва виолина Народног оркестра РТС-а и признати национални уметник.

Пред жиријем био тежак задатак, фото: ГЗС

Поред њега жири су чинили и Перица Васић, шеф Саборског одбора један од наших најистакнутијих виртуоза на виолини, Милован Мићо Кујунџић, естрадни уметник и члан Саборског одбора од самог његовог оснивања.

У Прањанима велики број гостију, фото: ГЗС

Влада Петровић, учитељ виолине из Ваљева који своје знање и умеће свирања на краљици инструмената несебично преноси на млађе нараштаје и Вукосава Лазовић, новинарка ГЗС и дугогодишњи дописник РТВ Пинк, која је својим дугогодишњим радом и промоцијом Сабора виолиниста Србије допринела да се о овој манифестацији на далеко чује. Она је вечерас била глас публике

ТопПрес/ ГЗС

Концерт победника, фото: ГЗС
У Прањанима велики број гостију, завршено такмичење сениора, фото: ГЗС
У Прањанима велики број гостију, фото: ГЗС