Крагујевац – Председник Самосталног синдиката Фијат у Крагујевцу Саша Ђорђевић, изјавио је након данашњег састанка у Председништву са министарком за рад и запошљавање Даријом Кисић и шефом кабинета председника Србије Ивицом Којићем, да ће заједнички покушати да за још 60 до 70 радника прошире списак радника из осетљивих категорија, који ће задржати посао у крагујевачкој фабрици.

„Договорили смо да проширимо списак колега из осетљивих категорија којих је сада 500, за још 60 до 70 њих, како бисмо им омогућили да задрже посао“, рекао је Ђорђевић после састанка.

Навео је да синдикалисти данас нису добили податак о броју пријављених радника за одлазак на двогодишњи рад у Словачкој, јер тај податак има само Стелантис група, чији је Фијат део.

„Знаћемо крајем месеца колико је на тих 500 још додато колега и колико укупно остаје у компанији, сходно пријављивању за рад у иностранству. Крајем месеца знаћемо колико људи укупно остаје у Фијату, колико их иде у иностранство и колико узима отпремнину“, казао је он.

Ђорђевић је најавио нови састанак са представницима државе за 25. јул, када би требало да „легне“ отпремнина онима који се не буду изјаснили за одлазак у иностранство и не остају и Фијату.

Додао је да ће тада бити организован нови састанак са представницима државе ради разговора о статусу преосталих радника.

„У наредном периоду, када будемо знали све ове бројке, имаћемо могућност да се понуди запослење тим људима, да имају приоритет у запошљавању, тако да се надам да ћемо крајем месеца затворити ову причу“, рекао је Ђорђевић.

Од око 2.000 запослених, њих 500 из осетљивих категорија је добило могућност да остану да раде у крагујевачкој фабрици, а 492 је проглашено технолошким вишком и добили су отпремнине од 790 евра по години радног стажа.

Преосталим радницима је дата могућност да се изјасне да ли желе да иду на рад у иностране погоне Стелантиса наредне две године, као услов да задрже посао у крагујевачкој фабрици аутомобила.

У претходна два рока изјашњавања, добровољно се пријавило мање од 200 запослених.

ТопПрес/ Извор: Танјуг