Завршена седница Кризног штаба: Нема попуштања мера; Кон: Циљ вакцинисати три милиона људи

Завршена седница Кризног штаба: Нема попуштања мера; Кон: Циљ вакцинисати три милиона људи

Епидемиолог Предраг Кон рекао је данас, након седници Кризног штаба, да све мере остају на снази и да није било говора о било каквом попуштању.

„Процена епидемиолошке ситуације показује да постоји стабилизација на високом нивоу, али се види и благи пораст који се може повезати са повратком са скијалишта, али и самом присутношћу британског соја који је доказан у више наврата“, објаснио је Кон новинарима.

Рекао је да је Кризни штаб препознао предстојеће празнике као додатни ризик, посебно у ситуацији када још немамо вакцинисаност са две дозе цепива.

С тим у вези је подсетио да је заштита вакцином обезбеђена тек када се прими и друга доза и прође најмање десетак дана после тога.

Кон је апеловао да треба покушати да се ово стање не погоршава даље, а то је могуће само поштовањем мера.

То се, каже, односи посебно на повећање контрола које се могу очекивати у наредном периоду и посебно празничном на планинама, скијалиштима.

Истиче, да ће контроле бити повећане и на местима која су препозната као места заражавања, као што су угоститељски објекти.

„Чињеница је да морамо да издржимо још неко време док не стекнемо баријеру коју треба да стекнемо вакцином“, подвукао је Кон.

Динамика вакцинације добра, циљ вакцинисати 3 милиона људи

Динамика вакцинације је добра, констатовао је  Кон, додајући да је циљ да се достигне бројка од 80.000 вакцинација која може дневно да се обави, како би се што пре достигао „бедем имунитета“.

„Динамика вакцинације је добра, сада креће и давање друге дозе, уз паралелно вакцинисање првом. Стигло је још 8.000 Фајзерових вакцина, прва компонента руске вакцине, а очекујемо и “Синофарм“, па ћемо имати веће количине вакцина, а онда ће и број позива за прву дозу да се повећа“, рекао је Кон.

Он је навео да је циљ да се достигне број од 80.000 вакцинаија које би могле укупно дневно да се изврше, рачунајући давање и прве и друге дозе, како би се што пре достигао бедем имунтитета који је преко потребан.

„Циљ је да вакцинишемо до три милиона људи. Већ сам рекао да нам 1,5 милиона вакцинисаних обезбеђује нешто бољу ситуацију, а три милиона је жељени број који би смањио присуство вируса на појединачне случајеве“, рекао је Кон.

Он је навео и да лично мисли да порекло вакцине неће бити препрека за путовања.

Кризни штаб осудио све који иступају против вакцинације

Кризни штаб данас је осудио све који иступају против вакцинације и превентивних мера у борби против вируса корона, рекао је епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон.

Он је навео да на седници Кризног штаба нису помињана имена појединаца на које се то односи.

„У оквиру данашњег састанка Кризног штаба, без спомињања појединачних имена, осудили смо и јасно нагласили да било какво иступање које иде против превентивних мера, специфично превентивних као што је вакцинација, нису прихватљиве. То је ушло и у записник данас, тако да је то став комплетног Кризног штаба“, рекао је Кон новинарима.

Он је на тај начин прокоментарисао то што је Удружење Уједињени против ковида поднело Првостепеном суду части Лекарске коморе Београд пријаву против доктора Бранимира Несторовића због изјава да је „епидемија измишљена“,да „тестирање и вакцинација не значе ништа“.

Упитан да ли би он био спреман на сучељавање ставова са Несторовићем на некој од телевизија Кон је рекао да не мисли да је корисно и потребно.

То што је Удружење Уједињени против ковида најавило пријаве и против лекара Кризног штаба јер се нису супроставили тврдњама Несторовића, Кон је рекао да није тачно да није било изјава против.

„Једино се није децидно наглашавало о коме се ради. Ставови по питању било каквих иступа која су супротни одлукама Кризног штаба су јасно испољавани током читавог периода“, рекао је Кон.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI