Завршена седница Кризног штаба: Нема попуштања мера

Завршена седница Кризног штаба: Нема попуштања мера

Седница Кризног штаба у Палати „Србија“, на којој се расправљало о актуелној епидемијској ситуацији,  је завршена. Овога тренутка не можемо говорити о попуштању мера, казао је др Бранислав Тиодоровић.

„Нисмо за то још спремни. Желели бисмо да бројке падну. Можемо говорити о великом попуштању када бројке буду много мање него сада“, истиче Тиодоровић.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић је рекао после седнице Кризног штаба да се не може говорити о попуштању мера.

Каже да од 8. маја, уколико се настави овакав тренд епидемијске ситуације, дозволићемо угоститељима да раде до 22 сата, и унутра, али са 50 одсто капацитета.

Тиодоровић је додао да ће вакцинални пунктови у тржним центрима битио као пилот пројекат. Фокус за вакцинацију ће бити на радно активном становништву

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Бранислав Тиодоровић рекао је да је данашња седница имала задатак да оцени епидемиолошку ситуацију.

Будимо дисциплиновани за празнике и вакцинишимо се

„Желимо сви заједно, верујем и народ и ми сви који радимо да избегнемо онај сценарио који смо имали за Сретење која нас је довела до повећања броја болесних. Избегнимо тај сценарио. Ако смо дисциплиновани, искористимо лепо време, баш за време празника, да се прошетамо са породицама, да прославимо велике празнике, али да поштујемо мере“, нагласио је Тиодоровић.

Морате, каже знати да преко 90 посто пацијената су невакцинисани. Овај податак сам морао да истакнем у први план да страдају, обољевају и фатално завршавају невакцинисани.

Ниједна вакцина на штити сто посто, штити онолико колико је ефикасна, али и колико је организам спреман да одговори и направи антитела, казао је Тиодоровић.

Највећи број оних који су вакцинсани прошли су са лаком клиничком сликом.

„Порука је врло јасна, вакцинација је неопходна. Пре свега ће се, каже, ставити фокус на радно активно становништво“, истакао је Тиодоровић.

Повластица за вакцинсане по узору на Европу и свет

Питање повластица за вакцинисане је не само медицинско, већи и правно и етичко, рекао је данас члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић.

„Најбоље је да то решавамо са Европом и светом“, рекао је он после седнице Кризног штаба, додајући да морамо имати нешто што ће представљати образац.

„Ми смо отворен земља и то према свим својим суседима. Има оних који предлажу да вакцинисани буду повлашћени, али то нећемо моћи да применимо у свакој ситуацији. Ако неко не може да прими вакцину мораће и он да има неке бенефите“, рекао је Тиодоровић и напоменуо да је то огроман сет питања.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI