Због пандемије корона вируса број сиромашних у Србији могао би да се повећа за више од 300.000, прогнозе су Светске банке које је данас саопштила Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ).

У нашој земљи тренутно око пола милиона грађана живи у апсолутном сиромаштву, званични су подаци документа „Србија 2030: развојни приоритети – извештај недржавног сектора“.

Како се наводи, Програм реформи политике запошљавања и социјалне политике, усвојен 2013. године, није испунио циљеве кад је у питању смањење броја људи у ризику од сиромаштва.

Извештај о напретку у остваривању циљева одрживог развоја до 2030. у Србији показује да је удео расхода за образовање и здравство од 2015. до 2019. године повећан, док је удео расхода за социјалну заштиту у укупним државним расходима смањен.

Такође, према најновијим подацима Републичког завода за статистику, у прошлој години праг ризика од сиромаштва износио је месечно у просеку 22.000 динара за једночлано домаћинство.

Као приоритете у циљу искорењивања сиромаштва, између осталих, наводи се укидање препрека за приступ новчаним социјалним давањима и повећање издвајања за социјалну заштиту.

Такође, пројектна менаџерка Фондације Ана и Владе Дивац Ивона Гвозденовић указује на подизање запослености до европског нивоа које би, додаје, имало великог ефекта на смањење неједнакости и сиромаштва.

Истраживачица Фондације Центар за демократију Сарита Брадаш наглашава да би стратешки приступ Србије у борби против сиромаштва требало да буде заснован на стандардима УН и ЕУ.

„Минимална потрошачка корпа је за скоро 40 одсто скупља од примања трочлане породице која је на граници апсолутног сиромаштва“, објашњава Брадаш.

Фондација Ана и Владе Дивац у сарадњи са Фондацијом Центар за демократију спроводи активности социјалне компоненте Платформе за општедруштвени дијалог „Одрживи развој за све“.

Платформа је успостављена уз подршку влада Швајцарске и Немачке, а у оквиру пројекта „Реформа јавних финансија-Агенда 2030“ који спроводи ГИЗ.

ТопПрес/ Извор: Танјуг