Због лоше хидролошке ситуације у Србији и Европи угрожена је и производња електричне енергије, а највећи проблем представља транспорт односно увоз потребних енергената за њену производњу, рекао је данас за Танјуг директор Института ФЕФА Горан Радосављевић.

Он је додао да је ситуација у Србији забрињавајућа и по питању гаса, посебно због увођења ванредног стања и забране извоза свих енергената у Мађарској.

„Наш закупљени капацитет у Мађарској је око 500 милиона кубних метара, у Србији имамо у Банатском Двору још 500 милиона и надам се да ћемо то до зимске сезоне имати још веће количине, ипак оно што забрињава је да је пре месец дана Мађарска увела ванредно стање и забрану извоза свих енергената. Уколико та забрана погоди и нас то складиште у Мађарској нам неће много помоћи“, рекао је Радосављевић.

Он је истакао да неповољна хидролошка ситуација отежава и увоз угља који је најјефтиније најповољније увозити водним путем, и додао да је проблем и количина воде за хидроцентрале.

„Током лета пунимо акумулације јер се мање користи енергија из хидропотенцијала. Од марта месеца количина воде у кумулацији у нашим хидроцентралама је на четворогодишњем минимуму. Све то указује да ћемо имати очигледно одређених проблема током зиме са снабдевањем електричне енергије“, рекао је Радосављевић.

Он је указао да је ситуација са нафотом нешто боља.

„Ситуација са нафтом је боља, ‘фјучерси’ за септембар и октобар се продају по нешто нижој цени јер се очекује нижи привредни раст у свету. Значи није нижа цена резултат боље производње и стабилизације тржишта већ нижих очекивања“, рекао је он.

Радосављевић је додао да проблем може да направи лоша хидролошка ситуација односно отежано допремање.

„Допремање деривата Дунавом је изузетно отежано пошто бродови не могу да прођу. Сличне проблеме имају и Мађарска и неке друге земље. Ванредна ситуација у хидролошком смислу утиче на све енергенте али на нафту нешто мање и у овом тренутку је имамо довољно“, истиче он.

ТопПрес/ Извор: Танјуг