Због предстојећег топлог и сувог времена, Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Србије апеловао је на грађане да буду одговорни и поштују одредбе Закона о заштити од пожара и да, ако примете пожар, одмах о томе обавесте ватрогасно-спасилачку јединицу на број телефона 193.

Подсећамо наше суграђане да је Закон о заштити од пожара јасан и прецизан и забрањује спаљивање траве и ниског растиња на отвореном простору, као и биљних остатака стрних усева и смећа. Истим законом забрањено је и ложење ватре у шумском комплексу, као и на удаљености 200 метара од руба шуме“, поручују из Сектора за ванредне ситуације.

Правна лица која спаљују стрне усеве, биљне остатке и смеће на отвореном простору казниће се у износу од 300.000 до милион динара, а физичка лица која не поштују исте одредбе овог закона казниће се са износом од 10.000 динара, наводи се у саопштењу Полицијске управе Суботица.

Такође, физичка лица која не поштују одредбе забране спаљивања у оквиру шумског комплекса и на удаљености 200 метара од руба шуме, казниће се у износу од 10.000 до 50.000 динара.

Припадници Сектора за ванредне ситуације ће у наредном периоду, заједно са другим припадницима МУП-а, надлежним инспекцијским службама републичког и локалног нивоа, појачати надзор и обилазак терена ради проналажења неодговорних грађана који не поштују законске одредбе и њиховог процесуирања, а све у циљу смањења броја пожара на отвореном простору и повећања безбедности наших грађана.

ТопПрес/  Извор: Танјуг