Купина у Војковцима рађа и цвета у исто време, фото: ТопПрес

Топола – Берба купине у поднорудничким селима увелико траје и док је цена још увек дискутабилна, воћари су задовољни родом и квалитетом овогодишњих плодова. Приликом бербе Бојан Мијаиловић из села Војковци код Тополе у засадима овог воћа уочио је необичну појаву.

„Поједине гране потпуно су процветале као да су пролеће. Уз плодове, може да се беру и цветови. Купине гајим дуго година, али ово се први пут дешава. Надам се да ово цветање кад му време није, неће утицати на род следеће године“, рекао је Бојан за РИНУ.

Према његовим речима, стари су говорили да када воће поново процвета биће оштра и дуга зима, међутим, стручњаци из области воћарства овакву појаву приписују климатским променама.

„Клима се доста променила, а биљка не може да препозна датум, временске прилике је могу заварати, због тога се дешавају овакве појаве. У биљци долази до физиолошког поремећаја па на неким родним гранчицама може доћи до плодоношења и цветања у исто време“, објашњава биолог Душко Брковић.

Цветање купина у августу, није прва оваква појава у Тополи, јер су пре непуних месец дана у воћњаку Раденка Андровића процветале јабуке.

„Чуо сам и виђао да воће понекад понови своје цветање у јесен, али у летњим месецима још нисам. Сада је на једној грани цвет, на другој плод“, изјавио је Раденко.

ТопПрес/ РИНА

Прилог емитован у Јутарњем програму на ТВ ПРВА