foto ilustracija profimediafoto ilustracija profimedia

Више од половине становништва чине жене, међутим, оне нису довољно присутне на руководећим позицијама у компанијама, а да би достигле плату као њихов колега који ради исти посао, морале би да раде дуже 40 дана у току године, речено је вечерас на панелу „Улога жена у промени пословног окружења“ на 25. Копаоник бизнис форуму.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић каже да разлика у платама показује родну неједнакост и указује да мушкарци у Европи у просеку имају 16,3 одсто већу плату у односу на жене за исти посао.

Та разлика у Србији је, каже Јанковић, 10,4 одсто, а највећи „платни јаз“ се примећује код запослених који имају од 40 до 49 година и имају високу стручну спрему.

На пример, жене у финансијском сектору примају 91.000 динара, а мушкарци 120.000 динара, додала је Јанковић.

Стање је охрабрујуће када се погледа политички и јавни живот имајући у виду да водеће функције попут премијера, председнице Скупштине Србије и гувернера заузимају жене, међутим, ситуација на локалу је, према њеним речима, потпуно другачија.

– Свега 7,4 одсто жена су градоначелнице или председнице општина, док је слика када се говори о оперативном нивоу другачија. Имамо 57 одсто жена на позицијама секретара општина, као и 55 одсто начелница општина. На челу јавних установа се налази 55,1 одсто жена, али их је троструко мање на водећим позицијама у јавним предузећима – рекла је она.

Јанковић је навела да је најлошија слика у месним заједницама, имајући у виду да 220 жена обавља функцију председника од укупно 2.164 места. Није охрабрујуће ни шта се појављује на Гуглу када се укуца реч „жена“.

– Жене воле официре, жене са Дедиња, жене траже љубавника су текстови који се појављују када се укуца та реч, а уколико се уз реч жена прикључи и девојка, онда се појављују текстови попут – жене и девојке за брак, жене и девојке фудбалера – рекла је Јанковић.

Повереница је закључила да „жене морају да прескоче баријере“, да не чекају већ да траже прилику, као и да без великих компромиса то неће бити оствариво.

– Неопходна је активна улога очева у подизању деце и мапирање терена за предузетништво – рекла је Јанковић и додала да је све то немогуће остварити уколико се не укључе мушкарци.

Јелена Ристић, директорка за тржиште Србије, Црне Горе и БиХ Мастерцард каже да је процес промена положаја жена изузетно спор и да се поставља питање зашто је тако, јер се данас многе ствари дешавају “за трен ока”.

– Мејл данас стигне од Србије до Аустралије за један секунд, имамо 510.000 коментара на Фејсбуку за минут и сада се поставља питање засто је за кључну промену потребно толико времена – рекла је Ристић.

Упозорила је да се жене које данас желе каријеру суочавају са ограничењима за напредак, те и даље морају да балансирају између каријере и приватног живота.

– Уколико се налазе на руководећим позицијама, жене могу да допринесу бољем резултату компаније, показује једно од истразивања. Истраживања Дилојта показују да су свега 15 одсто жена чланице Управног одбора у свету, односно око 25 одсто у Европи – рекла је она и поручила да је родна једнакост „природна, остварива и неопходна“.

Светлана Кисић, председница Достигнућа младих у Србији представила је интересантно истраживање које показује да жене у кухињи проводе 4,5 сата дуже од мушкараца, а да се мушкарци истичу у шетању кућних љубимаца.

У чувању деце, мушкарци проводе око 17 минута, а по одговорима који су мушкарци дали током једног тим билдинга, то за њих представља хоби.

Жене проводе у просеку дневно 60 минута у чишћењу домаћинства, а мушкарци 20 минута, док на прање веша, мушкарци дневно у просеку издвоје два минута, а жене 38 минута, истакла је она.

– У компанијама се и даље традиционално мере ефекти рада по времену проведеном на послу, а не по продуктивности, што женама не одговара – нагласила је она.

Закључила је да у решавању проблема треба поштовати законе, увести квоте и озбиљно радити на еманципацији још од јаслица. Помоћница директора ЕБРД Александра Вукосављевић нагласила је да у руралним срединама мање од 20 одсто жена су власнице земље и исто толико власнице куће.

Она је рекла да жене данас морају бити носиоци промена, те да се данас пренаглашава улога мушкарца као финансијера породице и да се жене често одричу каријере због мушкараца.

– Апсурд је и то да је жена данас преузела традиционално мушке послове, да обавља разне поправке – истакла је она и додала да жене данас више раде од мушкараца, али да је то са друге стране добро јер због тога имају дужи животне век.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс/ Танјуг