За око две недеље почиње жетва пшенице. Очекује се род од 3,2 милиона тона, али је неизвесна откупна цена која зависи од извоза те житарице. Стручњаке брину пуни силоси, са којима складиштари дочекују жетву.

У пшенична поља, шабачки ратари гледају с много стрепње. Због суше у мају, очекују и до 30 одсто мањи род него прошле године, која је по приносу била рекордна.

„Мислим да ће хектолитарска маса бити мања, баш из разлога јер није било довољно падавина. И то ће засигурно смањити квалитет пшенице“, рекао је Дарко Перић, пољопривредник из Букора. Очекује принос од шест, седам тона, и нада се цени од 40 динара.

Агрономи тврде да је наливање зрна завршено, и да су пшеници сада потребни само топлота и сунце, како би комбајни већ следеће седмице могли у њиве.

„Пшенице су нажалост завршиле своју технолошку фазу. Још фали само дозревање, односно зрење сламе, јер коленца која су још зелена повећавају владу пшенице у вршају, тако да то није добро, морамо сачекати још пар дана. Јечмови су завршили, први откоси су пали на територији Мачве, и за сада, јечам изгледа много боље од пшенице која је поприлично подбацила“, навео је Јован Сушић из ПШС Шабац.

Стручњаци забринути због силоса пуних пшенице и кукуруза

Цена брине ратаре, а стручњаке силоси у којима је почетком месеца било више од 900.000 тона пшенице.

„Имамо прилично незахвалну ситуацију у силосима, који су пуни, не само пшеницом, него и кукурузом. Јечам је полако почео да се скида са њива. Следи нам за две недеље и жетва пшенице, ми ћемо некако, негде заправо све ускладиштити. А на који начин и какве ће то проблеме даље донети, мешање старог и новог рода, и пренатрпани силоси, што су савршени услови за појаву штеточина“, навела је Сунчица Савовић из Удружење жита Србије.

Шабачки складиштари кажу да жетву увек дочекују спремно са одређеном количином старог рода у складиштима.

„Што се тиче наших капацитета, 30 одсто су већ заузети што се тиче старе пшенице, јер, увек, то је нека наша политика да нам увек остане, и претекне, тако да, углавном смо спремни“, рекао је Душан Трифуновић, власник млина у селу Бојић. Очекује да ће цена бити бити негде од 36 до 40 динара, што зависи од тржишта.

Извоз је успорен, а на светском тржишту цена пшенице је у благом паду. Од извозне цене зависи и откупна – кажу упућени и додају да јесте прошле недеље било понуде нове пшенице по 38,5 динара за килограм, али не и куповине.

Зато ратари сада гледају у државу – чекају понуду за откуп жита за робне резерве, која би у зависности од количине, могла да утиче на тржишну цену.

ТопПрес/ Извор: РТС