Чачак – Посао возача камиона, као изузетно тежак и напоран, до скоро је био резервисан искључиво за представнике јачег пола. Међутим, времена се мењају па се сада у кабинама и за воланом великих теретњака може видети и по нека жена. Живка из Чачка управо је једна од тих неустрашивих дама. Овај несвакидашњи камионџија без текста оставља бројне колеге, кад сваки дан превезе преко 100 тона камена, који се угради у трасу ауто-пута Прељина – Пожега.

– Свакоме је чудно када види жену за воланом тешког камиона, али ја немам страх јер возим већ дуго. Није било лако на самом почетку, али жив се човек на све навикне. На великим точковима обишла сам целу Европу. Возила сам камион са церадом, тешко је било кад све заледи на дебелом минусу, а ви морате да утоварате или истоварате робу, а ништа лакше није ни било ни кад су велике врућине, казала је за РИНУ Живка.

Ова способна Чачанка дуго година радила је као возач у фабрици конфекције, па се неретко дешавало да ноћима спава у кабини. Без страха и панике, професионлано је обавила сваки задатак који се нашао испред ње.

– Тада сам из Горњег Милановца превозила робу, где сам сама због пауза и гужви на границама проводила и по петнаест дана. Имала сам страх како ћу издржати, али сам се на крају изборила са собом и успела. Дешавало се да пукне гума, коју сам сама мењала али хвала Богу у којој год да сам фирми била имала сам колеге које су увек прискакали у помоћ – рекла је она.

Живка руши све предрасуде кад је у питњу било каква подела на мушке и женске послове. Пола свог живота провела је као возач камиона, крстарећи од Данске до Македоније, па све до Шпаније. Њен радни дан почиње раном зором, а завршава се у сумрак, када излази из кабине шлепера, оставља кључеве и прелази на други још важнији – посао мајке, супруге и домаћице

Живка из Чачка вози камион, фото: РИНА

– Све може да се постигне. Ево ја сам жив доказ да су жене равноправне у многим пословима са мушкарцима. Тренутно моја стална траса на дневном нивоу је од Јелен Дола, кроз Овчарско-кабларску клисуру до кампа у Лучанима где се истовара материјал који се уграђује у трасу будућег аутопута, истакла је.

На истом послу, пуну подршку јој пружа њен супруг са којим ради раме уз раме. Живкина јача половина није штедела комплименте за ову супер жену која све стиже.

– Није што је моја али је способна, успева да постигне све. Веровали или не, она овај посао воли и кад обави задатке у кући је вредна домаћица и мајка, а нађе се увек и слободног времена, па можемо много тога да испланирамо, рекао је њен муж Горан.

Живка је успела у својој намери да, одгаји децу и изведе их на прави пут, а успут ради посао који такође воли.

ТопПрес/ РИНА

Фото: РИНА