Вршилац дужности генералног директора Електропривреде Србије (ЕПС) Душан Живковић изјавио је данас да ће струја за привреду појефтинити а да ће цена за становништво у наредном периоду остати иста.

Он је у интервјуу за данашњу „Политику“ рекао да се, када је реч о цени за привреду, са Министарством рударства и енергетике интензивно ради на измени методологије којом ће се од 1. маја формирати цена електричне енергије за комерцијалне купце, односно привреду.

Према његовим речима нова методологија за формирање цена за комерцијалне купце пружиће много флексибилности, јер ће се избећи драстичне разлике у односу на тржиште и у време ниских као и у време високих цена.

„Нова методологија створиће простор да се прате кретања на тржишту и то у оба смера, и код падова али и код скокова цена. Биће много сигурнији и ЕПС и купци“, рекао је он.

Говорећи о изградњи постројења за одсумпоравање у ТЕНТ-у рекао је да су радови у самом финишу и додао да је после испитивања и рада првог апсорбера, почело испитивање и другог а он ће средином следеће недеље бити свакодневно у раду.

„Паралелно градимо и постројење за одсумпоравање димних гасова на блоковима Б1 и Б2, вредно око 200 милиона евра. Ово постројење омогућиће да се емисија сумпор-диоксида смањи око 20 пута“, навео је Живковић.

Када је реч о првом ветропарку ЕПС-а у Костолцу рекао је да је први брод са елисама за овај ветропарк недавно кренуо из Кине, и да се иако су транспортне руте продужене због рата са пиратима очекује да ветропарк у Костолцу почне да ради у првом кварталу ове године.

ТопПрес/  Извор: Танјуг