Топола – Ловна сезона у Србији је почела, а то је оно што су љубитељи природе са нестрпљењем чекали. Ако питате било ког ловца да одустане од свог хобија, ни по цену живота ниједан то не би урадио. Јер ко једном осети дражи ове акције у шуми, тешко да одустаје. Златимир Танасијевић из села Горња Трнава је један од тих – лови већ 40 година, а његов дом препун је трофеја.

“Љубав према лову у нашој породици преноси се са колена на колено. Та лепота кад ујутру кренете у шуму са другим ловцима и чекате да се дивљач појави, не може да се опише речима”, почиње своју ловачку причу Златимир и додаје како му за ове четири деценије ништа није било тешко.

“Знао сам некад да устанем у поноћ, одем до Делибатске пешчаре и у три сата после поноћи кренем у лов који траје до осам и онда се вратим кући ”, рекао је овај ловац који је до сада уловио 40 срндаћа.

Зид препун трофеја из лова, фото: РИНА

“За богат улов нема неке посебне тактике. Мора да вас послужи и срећа. Дешавало се да допузим до срндаћа и да га промашим из непосредне близине, али и да га из аута видим на брду, упуцам и он се скотрља тачно испред мене”, прича Златимир.

Како би прекратили време проведено у ловачкој чеки, ловци често умеју да се нашале и то на рачун оних млађих колега.

“Понекад искористимо кожу зеца и поставимо негде у шуми, недовољно искусни ловци помисле да је то заправо плен и пуцају, а испод се разлети слама”, каже Златимир.

За лов је најбитнији добар, веран пас и добра пушка, али и опрезност.

За доброг ловца најбитнија је добра пушка, фото: РИНА

“Мора се проћи обука, да се оружје не носи натегнуто како се не би неко повредио”, рекао је ловац из Тополе.

Иако појединци лов на дивљач сматрају нехуманим, Златимир каже да су ловци управо ти који помажу дивљачи да преживи зиму.

“Није ми тешко да на трактор или ауто натоварим пшеницу и кукуруз и однесем на хранилиште, јер у хладним зимским условима дивљач врло често остаје без хране. Уколико желите да будете ловац морате да имате велику љубав према томе, и уколико све радите по прописима и календару, нема места за негативне коментаре”, нагласио је Златимир.

 

ТопПрес/ РИНА

Освојени бројни пехари, фото: РИНА

 

One thought on “Златимир је ловац на јелене, ево како изгледа његов трофејни зид”
  1. Sramota,ubija prelepe zivotinje da bi kacio njihove lobanje po zidu.

Comments are closed.