Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић изјавила је данас да је од 101 пољопривредне парцеле која је проверавана, неправилност уочена на њих 99.

Она је говорећи о лажним пријавама за субвенције пољопривредницима по хектару навела да је од тих 99 парцела, 81 потпуно непољопривредна, јер се на њима ништа не гаји, док се неправилност код осталих 18 парцела огледала у томе да су пољопривредници посадили једну културу а пријавили другу.

„Наша идеја је да одвојимо праве пољопривреднике од оних који су узимали новац на конто пољопривреде а заправо се пољопривредом не баве. Сада нас чека регистар животиња и разлог зашто се субвенције за сточаре не исплаћују у року од 15 дана како би иначе могли да исплаћујемо је тај што проверавамо регистар животиња, односно проверу сваког поднетог захтева“, рекла је министарка гостујући на ТВ Пинк.

Говорећи о санкцијама због утврђених неправилности навела је да они који су пријавили једну производњу а баве се другом неће бити кажњени, већ ће само добити опомену да у регистру наведу оно што стварно гаје.

„Они који су лажирали пријаве, што се нас тиче биће стављени у пасиван статус на три године и тада неће моћи да се баве пољопривредом а надлежни органи ће деловати даље сходно закону и зависно од тога какав је прекршај направљен“, истакла је Танасковић.

ТопПрес/  Извор: Танјуг