Гружа – Кроз равну Гружу вози се специјална и до сад никад виђена машина. Дугогодишњи механичар, Зоран Жуња, направио ју је од старих делова, а покреће је оригинал елиса из норвешког хеликоптера, па је прозвана још и – црвена олуја!

“Може се рећи да има три погона, мало иде на бензин, мало на воду, а мало и на ветар. Док не ухватим залет и комшије погурају. Назвао сам је црвеном лујом, јер она кад крене носи све пред собом, достигла је брзини и од 80 километара на час”, прича Зоран за РИНУ.

Развија брзину и до 80 км на час, фото: РИНА

Необично возило нема мењач, ни полуосовине, само један клинасти каиш који преноси сву снагу из мотора на елису.

“Она је главни покретач машине. Као механичар цео живот сам поправљао кварове на аутомобилима и зато сам решио да направим возило које неће имати трансмисију. Нема задње угибљење, па долази до трења елисе, те она не може да издржи притисак ваздуха. Резервоар је мали и служи само за стартни погон, касније црвена олуја иде на ветар”, испричао је овај гружански конструктор.

Са Зораном су се кроз село провозале и комшије које кажу да је осећај јединствен, наорочито кад је лепо време, међутим и кад падне снег мајстор је пронашао решење.

Комшије по некад погурају да би се ухватио добар ветар, фото: РИНА

“Све ћу точкове поскидати и на њихово место ставити скије и онда ће моћи ићи по снегу без проблема”, већ је испланирао.

Црвена олуја склапана је од “свега и свачега” па тако је мотор од фиће, седиште од југа, трап од форда, виљушка кавасаки, точкови од мотора јаwе, а заједно са Зораном тежи целих 250 килограма. Тешко да ће ова машина ући у серијску производњу, али ће засигурно ући у историју гружанског краја.

ТопПрес/ РИНА