Лајковац – Многе генерације одрастале су уз чувеног Снупија. Умиљат, паметан и дружељубив, таквог га сви памте. Овај пас који је препознатиљ у читавом свету, дао је идеју једном Лајковчанину да узгајајући чувену бигл расу покрене невероватан бизнис и то сасвим неочекивано. Зоран Јефтић је један од ретких произвођача и узгајивача ове јединствене расе паса у Србији за којим су жељне све земље Европе, јер је управо бигл радо виђен кућни љубимац.

„Идеја је дошла сасвим спонтано, у жељи да имамо ми нашег кућног љубимца, син је желео да набавимо бигла јер обажава цртани са његовим ликом. Када смо набавили првог пса имао је 52 дана старости и у наш дом није стигао као поклон већ смо га купили. Како је време пролазило он је добијао доста наследника, тачније тај број је сада већ 87“, казао је Зоран за РИНУ.

Фото: РИНА

Ова раса паса, потекла је из Енглеске, али је уточиште пронашла управо у Србији у домаћинству Јефтић. Из њихове узгајивачнице ови дивни кућни љубимци пронашли су своје место у многим домовима. Ипак, ова на изглед умиљата раса, најбоље се показала у лову на дивљач. Лукави су трагачи и способни да стигну многе животиње, па чак и брзе зечеве.

„Они су најстарији пси гоничи на свету, одлично су се показали у лову, на простору Србије, имају траг, њух, глава им је увек спуштена у лову, и тако маркирају територију, специјалност су им дивље свиње, лисице и дугоухи зечеви. Са чак 32 такмичења вратили су се са освојених 29 првих места“, изјавио је Зоран.

Фото: РИНА

Многи оваквих биглова, због свог лепог лица, дугих ушију, и шаре по телу, Лајковачком пругом стигли су до многих резиденција широм Европе, а нови пси кренуће ускоро пут Белорусије и Канаде.

ТопПрес/ РИНА

Фото: РИНА