Ивањица – Саднице жуте малине све су траженије на домаћем тржишту, кажу Радовановићи из ивањичког села Радаљево, власници фирме Флорива чувене по производњи и продаји сертификованих садница јагодастих врста воћака.
“ Жута малина, “ Yellow King “ је ремотантна сорта малине, средње крупних плодова и у нижим пределима Србије на брање стиже око 15. јула, а у вишим око 25. јула. Плодови су погодни за продају у свежем стању на домаћем тржишту и може се користити за замрзавање. Оно што је чини различитом од осталих сорти малине јесте нешто виша цена, а мањи трошкови производње. Берба ове сорте траје два до три месеца “, каже Никола Радовановић, најстарија глава породице Радовановић.

Радовановићи: црвено злато замениће жуто злато, фото: РИНА

Kада је реч о карактеристикама ове сорте малине Никола додаје да је одлично толерантна нас болести и осетљива на ботритис па се садња препоручује до 1.000 м надморске висине.
Приликом одлуке да подигнете засаде жуте малине , произвођачима се саветује да се определе за сертификовани садни материјал који ће им, поред квалитета и високог приноса, омогућити да искористе субвенције ресорног Министарства, каже Зоран Радовановић, власник фирме Флорива.

“ Моја препорука је да произвођачи пре заснивања засада жуте малине осигурају тржиште. Ми откупљујемо од наших коопераната жуту малину коју прерађујемо у вина и слатко. Тражимо кооперанте и са њима сарађујемо током целог процеса производње, редовно им шаљемо смс поруке шта и када треба да примене у својим засадима и на располагању смо им за сваки вид помоћи како би се едуковали у сопственој производњи”, наглашава Радовановић.

Пластеничка производња воћа и поврћа у домаћинству Радовановића, фото: РИНА

Он додаје да приликом садње ове сорте малине треба обезбедити припремљено земљиште , да се сади на дубини од 10 центиметара, тако да се врат корена не потопи дубоко у земљу, већ да буде близу површине. Наводњавање малине обезбеђује се системом кап по кап који се користи и за прихрањивање водотопивим ђубривима,а у случају великом суша препорука је да се обезбеди систем орошивача који се користе искључиво преко ноћи када се биљке охладе “, додаје Радовановић.

Оно што ће произвођаче додатно обрадовати јесте да плод малине “ Yellow King “ у Србији за свеже тржиште достиже цену од 2,5 евра по килограму,а што се тиче откупа за индустрију, цена је увек у рангу са осталим сортама малине које се откупљују за индустрију или за око 10 до 15 одсто већа.

ТопПрес/ РИНА

Домаћинство Радовановића, фото: РИНА