Протеклих дана грађани су МУП-у предали 9.401 комад оружја, око 400.000 комада муниције, као и 884 комада минско-експлозивних средстава, изјавила је данас Бојана Отовић Пјановић из Службе за сузбијање криминала МУП-а Србије и још једном позвала грађане који желе да се ослободе оружја које имају да га предају МУП-у.

Она је за Танјуг рекла да је међу грађанима који су предали оружје, доста и оних који су оружје легално поседовали.

Отовић Пјановић је истакла да грађани који су нелегално држали оружје а сада га предају неће одговарати.

„Након свих мера које је Влада Србије наложила ресорним министарствима, па и МУП-у и које се односе и на измене и допуне Закона о оружју и муницији, министар унутрашњих послова искористио је своје легитимно законско право да у циљу очувања безбедности и заштите интереса грађана и очувања јавног реда и мира може да донесе наредбу за спровођење поступка легализације.

Сам појам легализације каже да сваки грађанин може да се ослободи оружја без доказивања порекла и без кривично-правне и прекршајне одговорности“, објаснила је она.

Додала је да ако неко има сметњу да оружје преда у најближу полицијску станицу може затражити подршку полиције, која ће доћи на пријављену адресу и преузети оружје.

Одзив грађана на предају оружја МУП-у, стручњак за безбедност Мирослав Бјеговић оценио је као веома добар и навео да у претходне четири сличне акције 2015., 2016., 2017. и 2020. године није предато толико оружја колико је предато само у претходних неколико дана.

Говорећи о пореклу оружја код грађана за чије држање се и не може добити дозвола, рекао је да је реч првенствено о војном односно аутоматском оружју и да оно у 90 одсто случајева потиче из ратних подручја деведесетих година прошлог века.

„То оружје је посебно опасно, и по оне који га држе јер може доћи у посед људи који би њиме починили кривично дело, што се у недавним случајевима и десило. Оружје је у трагедији која се догодила у Београду било лако доступно и зато ће бити пооштрен и контролисан начин чувања легалног оружја. У другом случају, у Младеновцу, такође је било лако доступно оружје, и то нелегално, односно аутоматска пушка“, рекао је Бјеговић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг