Брнабић: Подаци застрашујући, оштрије мере ако се настави

Брнабић: Подаци застрашујући, оштрије мере ако се настави

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су нови подаци о зараженима и преминулима од корона вируса у Србији застрашујући и додала да ће, ако се настави нагли скок броја оболелих, држава увести најригорозније мере.

Брнабић је казала да је од почетка епидемије у нашој земљи први пут забележено 40 одсто позитивних случајева у односу на број тестираних и додала да су ти резултати, колико год били очекивани, ипак непријатно изненађење.

„Председник Александар Вучић је јуче рекао да се, по моделу који он прати у поређењу са другим земљама, очекује све више преминулих јер има пацијената који су већ дуже време на респираторима, али нисмо очекивали оволики скок заражених“, рекла је премијерка на аеродрому у Батајници где је данас слетео авион са руском помоћи.

Брнабић је приметила да има много оних који не поштују све мере Владе Србије јер мисле да су „глупе, рестриктивне или да су у супротности са законом и Уставом“, иако, истакла је, има земаља које су увеле још рестриктивније мере.

Како је рекла, многе земље су касно увеле те мере, али Србија те грешке, нагласила је Брнабић, неће поновити.

„Многи не поштују мере из разноразних разлога, а увече у 20 сати аплаудирају лекарима и медицинским радницима. Немојте то да радите, не будите лицемери, јер ће лекари због вас и ваше шетње и недисциплине уместо смене од 12 часова, имати смене од 18 часова или ће се заразити и неће моћи никог да лече“, рекла је премијерка.

Нагласила је да се епидемија корона вирусом може победити само уз гвоздену дисциплину и да не постоји земља и систем који може да успе у томе ако сваки појединац у друштву није довољно дисциплинован, одговоран и солидаран.

„Ако не можемо да поштујемо мере и да седимо код куће, нећемо добити овај рат уз сву могућу помоћ коју добијамо, а коју смо данас добили и од Русије“, нагласила је Брнабић.

Упитана за нове мере Владе Србије , Брнабић је поновила да ће пензионерима бити дозвољено да обаве куповину суботом од 4 до 7 ујутро како продавнице не би радиле недељом и како би продавци били безбеднији .

Додала је и да уведен додатни термин за шетњу кућних љубимаца недељом од 8 до 10 сати, уз термин од 23 часа до један после поноћи.

Премијерка је рекла да је од јуче у 15 сати регистровано 305 новозаражених короном, што је готово три пута више од броја јуче регистрованих, када је било још 111 особа.

“Ово је дан када се плашим да смо ушли у експоненцијални раст”, упозорила је Брнабић.

Она је захвалила партнерима из Русије на помоћи, истичући да нам је неопходна, а да долази у најтежем дану за Србију.

“Ово је дан када смо ушли у пету недељу борбе, када улазимо у две јако тешке недеље, што се види по данашњим бројевима”, рекла је Брнабић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI