Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је данас приликом обиласка Основне школе „Деспот Стефан Велики“ у селу Ломница код Деспотовца да је изузетно важно да до краја 2025. године свако село и свако место у Србији буде прикачено на брз, квалитетан и поуздан интернет или да имају опцију да се прикључе.

Брнабић је, поводом донације IT опреме у истуреном одељењу основне школе „Деспот Стефан Велики, у оквиру Пројекта изградње широкопојасне комуникационе инфраструктуре у руралним пределима Србије, нагласила да је приступ интернету веома важан како би се људи враћали у Србију и како би остајали у мањим местима.

„Важно да покажемо да не постоје ни градови, ни општине, које су првог и другог реда, мање важна места. Свако место и село у Србији је важно уколико желимо да имамо победничку Србију у којој остају и враћају се људи. Најлепша вест коју сам данас чула је да је ова школа добила осам нових ученика чији су се родитељи вратили у Депостовац из Швајцарске, Немачке. Желимо да се враћају и да имају исте услове као у најнапреднијим земљама у ЕУ“, поручила је Брнабић.

Друга важна ствар је да у пракси покажемо колико је важна сарадња са Европском унијом.

„Од инфраструктуре, преко дигитализације, културе, спорта, привреде. Дакле то партнерство је нама есенцијално за бржи развој Србије. Само у овај пројекат ЕУ је бесповратно, дакле поклон новац, уложила 36 милиона евра, а кроз своје финансијске институције ЕУ за обнову и развој, кроз најповољнији кредит додатних 118 милиона евра. Дакле, то је оно партнерство које је нама важно“, додала је премијерка.

Брнабић је рекла и да је важно да сваки крај Србије напредује и да се развија.

Она је додала да је, поред изградње путева и брзих саобраћајница, од великог значаја и да се граде и дигитални путеви.

„Уколико поред саобраћајница не градимо и дигиталне путеве, што значи да уводимо брз и квалитетан интернет, онда никако не можемо да очекујемо да ће млади остајати да живе у селима, у местима, у локалним заједницама, где немају приступ брзом и квалитетном интернету. Гарантовано је да ће се селити, а ми то не желимо. Због тога је овај пројекат на првом месту ‘par excellence’ пројекат равномерног регионалног развоја. Зато што поред физичких путева, дигитални путеви у 21. веку, брз и квалитетан интернет, поуздан интернет, значи да ће људи остајати у местима где су рођени и да ће више људи да долазе у овакве пределе и да се исељава из великих градских центара и да живе на много квалитетнији и много лепши начин, зато што ће имати све исте услове као у великим градским центрима“, рекла је премијерка.

Брнабић је рекла да је било важно да се прво повежу све школе у Србији, па чак и оне најмање на брз и квалитетан интернет.

„Зато што смо, као што сте чули од ове деце овде, већ од првог разреда основне школе увели предмет дигитални свет. Да их подржимо у свему ономе што јесте њихов свет и да их научимо да безбедно користе интернет. Али такође да имају исте и често много боље услове у својој школи, макар у том смислу, него неки њихови вршњаци у Европској унији или широм света“, рекла је она.

Подсетила је да је од 2017. године, од петог разреда основне школе као обавезан предмет уведено програмирање и да је због тога важно да имају квалитетан интернет.

Она је додала да је важно да се повеже и свако село и свако насеље и да се људима да прилика да имају брзи, квалитетан и поуздан интернет.

„Зато што ако уводите електронску управу, ако уводите Е-аграр, онда ви морате да обезбедите да људи то могу да користе од своје куће. И то је тај део који сада завршавамо. Да користе интернет, како би дошли до својих купаца, до нових тржишта“, поручила је премијерка.

ТопПрес/ Извор: Танјуг