Дивље свиње пустоше летину у поднорудничким селима

Дивље свиње пустоше летину у поднорудничким селима

Топола – Овогодишњи висок принос кукуруза у поднорудничким селима донео би берићет овдашњим пољопривредницима да се на њиховим парцелама није појавила дивља свиња. Ова гладна дивљач прети да угрози целокупну летину, а забринути мештани кажу да им је до бербе преостало само да обилазе њиву и сагледају последице које остају после уласка дивљачи у кукурузиште.

„Парцела је око четири километра од наше куће, окружена шумом. Ту нисмо сејали кукуруз последњих седам година баш због дивљих свиња које су задњи пут опустошиле целу њиву. Ове године смо поново ту засејали кукуруз, на површини од једног хектара, род је одличан, можда и најбољи у односу на остале парцеле где такође имамо кукуруз, али на жалост појавила се штеточина која може да нам причини озбиљне штете“, прича за ТопПрес Раша Мијаиловић власник парцеле.

Дивље свиње пустоше род кукуруза, фото: ТопПрес

Према његовим речима, дивље свиње за сада нису нанеле велике штете, али уколико се одомаће ове године је берба неизвесна.

„Берба неће бити још, тако да смо немоћни, једини начин да се одбрани летина је да неко  чува парцелу или као наше комшије у суседним селима да поставимо транзисторе и да засвира музика, чули смо да је то ефикасно“, каже овај пољопривредник из Војковаца.

Иначе, поред дивљих свиња пољопривредници се жале и на све веће присуство јазаваца који такође пустоше летину.

ТопПрес

Целокупна летина угрожена, фото: ТопПрес

KOMENTARI