Држава ће градити 50.000 станова за младе брачне парове

Држава ће градити 50.000 станова за младе брачне парове

У оквиру новог инвастиционог циклуса којег је најавио председник Србије Александар Вучић око 400 милиона евра биће уложено у изградњу 50.000 станова за младе брачне парове, изјавила је данас министарка задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић.

Ђукић Дејановић је, гостујући на РТС, рекла да за станове могу конкурисати млади брачни парови испод 35 година старости.

„Сигурно да је ово једна од мера која ће обрадовати све оне које планирају партнерство и породични живот. Ако су младожења и невеста испод 35 година сматра се да се ради о младом брачном пару. Драгоцен нам је сваки брачни пар као што нам је драгоцена свака новорођена беба“, наводи Ђукић Дејановићева.

Она је објаснила да ће за станове моћи да конкуришу и брачни парови који имају више од 35 година.

„И парови који имају више од 35 година моћи ће да конкуришу за станове, али је врло вероватно да ће прво склапање брака и брачни парови до 35 година бити приоритети, статистика је дала тај лимит али сигурно да ће се направити један систем вредности који ће дати шансу паровима изнад 35 година јер не смемо да их заборавимо, јер то би била једна врста дискриминације“, казала је Ђукић Дејановић.

Навела је да подаци из 2011. показују да 60 одсто парова нема решено стамбено питање.

„Нове податке ћемо имати 2021. кад будемо имали нов попис, али сада процењујемо да се ситуација није битно променила. Млади одлазе, али ипак је повећан број склопљених бракова за 0,8 одсто, тако да очекујемо да ће број парова бити сличан“, рекла је министарка.

Истиче да је после много година минуса у 2019. повећан број новорођених беба.

„Истина је да је у првих пет месеци ове године рођено 835 беба више него прошле године и ти мали помаци нас врло радују али треба сачекати крај године како бисмо видели где смо на годишњем нивоу. Истина је такође да се број склопљених бракова повећао за 0,8 одсто што је такође повољан тренд. Тако да нам се чини да има разлога да размишљамо да ће у наредном периоду ако се настави такав тренд бити нешто бољих демографских параметара“, навела је она.

Ђукић Дејановић каже да је позитиван природан прираштај био само у шест општина – у Прешеву, Бујановцу, Новом Пазару, Тутину, Новом Саду и на Звездари.

„У тим општинама смо на нивоу очекиваног, а на осталим местима још увек није добро. Цела Србија је у потреби да на најразличитије начине подстакне младе људе да размишљају о проширењу својих породица“, истиче министарка.

Говорећи о проблемима са којима се сусрећу мајке са породиљског одсуства, Ђукић Дејановићева наводи да постоји низ могућности које родитељи могу да користе.

Као пример тих могућности наводи да до треће године детета један од родитеља не може да ради поподневну или ноћну смену, ако за то не да сагласност, затим постоји могућност рада од куће, да се не ради пуно радно време, да радно време не мора бити фиксно, да се бира смена, посебно за родитеље који имају децу од седам до 10 година.

„Држава ће послодавце стимулисати и подстицати да користе законске олакшице за своје запослене“, поручила је министарка.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI