Факултетима исти број буџетских места као прошле године

Факултетима исти број буџетских места као прошле године

На факултетима ће и ове школске године бити финансиран исти број буџетских студената као и прошле године, наведено је у допису Министарства просвете који је добио Универзитет у Београду.

То ће у пракси значити да уколико остане слободних буџетских места када се упишу студенти који су остварили минимум 48 ЕСПБ поена, онда ће та места бити попуњена студентима који нису прешли праг за студирање о трошку државе.

„Ти студенти неће имати статус буџетског студента, али неће плаћати школарину ове године“, рекла је ректорка проф. Иванка Поповић на данашњој седници Сената.

Она је нагласила да је то вид помоћи Министарства просвете и факултета студентима који због епидемије вируса корона можда нису успели да испуне услове за буџет у наредној школској години.

Министарство просвете упутило је још једну препоруку Универзитету у Београду, а то је да студенти добију још једну продужену годину, али се о тој препоруци Сенат није изјашњавао и није заузео јединствен став, те је на факултетима остало да одлуче како ће помоћи студентима.

Поповић је, новинарима након седнице Сената, рекла да Закон о високом образовању предвиђа да време трајања студирања може да буде два пута дуже него време трајања студијског програма.

Такође, је у једном моменту законски предвиђена могућност да студенти који раде студирају три пута дуже него што је време трајања студија. То у пракси значи да студент за студијске програме који трају четири године може да студира осам, односно уз рад 12 година.

„Све што би било преко тога би било кршење закона“, закључила је она.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI

TOPPRESS: 0
DISQUS: 0