Јавни бележници лане урадили 367.121 бесплатних овера

Јавни бележници лане урадили 367.121 бесплатних овера

Јавни бележници Србије током прошле године издали су више од 250.000 јавнобележничких исправа у форми записа и солемнизације, а успели су да обаве и 367.121 бесплатних овера докумената, речено је на данас одржаном скупу Јавнобележничке коморе Србије (ЈКС).

У Комори је 197 јавних бележника у чијим канцеларијама је укупно ангажовано још 1.245 запослених.

„Остварили смо изузетне резултате а податак о 250.000 предмета који су подразумевали састављање, проверу и потврђивање уговора о промету непокретности, уговора о доживотном издржавању и других уговора из имовинских односа значајан је као показатељ колико је јавно бележништво допринело правној сигурности у Србији“, рекао је председник Јавнобележничке коморе Србије Србислав Цвејић.

Додао је да су захваљујући раду јавних бележника избегнуте дупле продаје непокретности и да је значајно смањен број судских поступака поводом спорова из уговорних односа.

„Велики успех јавних бележника је и што су успели да обаве 367.121 бесплатну овера докумената чиме су растеретили рад државних органа који су се раније бавили тим пословима“, рекао је он.

У периодима уписа у средње школе и факултете за два месеца бележници су имали више од 122.000 бесплатних овера докумената.

Цвејић је рекао да су јавнобележничке канцеларије успеле да убрзају спровођење оставинских поступака које обављају као поверене послове судова и додао да се они сада воде ефикасно и завршавају у веома кратком року.

„Јавни бележници су урадили 173.218 оставинских решења, изјављено је 718 жалби а 31 решење је преиначено што је само 0,4 посто“, рекао је он.

Као приротетни задатак он је издвојио даље унапређење професије и попуну слободних места јер у Србији треба да буде 370 јавних бележника.

„Морамо да радимо на томе да се омогући једнака доступност јавних бележника свим грађанима“, рекао је он.

Додао је да је за Комору од изузетног значаја да контролише рад свих јавних бележника.

„Захтевамо строго поштовање свих закона и других прописа од својих чланова и санкционишемо свако кршење прописа унутар наших редова“, рекао је Цвејић.

За пет година развоја јавнобележничке професије у Србији Комора је имала велику подршку Министарства правде а успостављена је плодна међународна сарадња са коморама нотара Француске, Немачке и Руске федерације, речено је данас.

ЈКС је пуноправна чланица Међународне уније нотара и члан-посматрач Савета нотаријата ЕУ јер Србија није члан те уније.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI