Кон: Вероватноћа да се вирус врати све већа, маске обавезне у затвореном, остаје забрана окупљања

Кон: Вероватноћа да се вирус врати све већа, маске обавезне у затвореном, остаје забрана окупљања

Пратићемо ситуацију даље, радити истраживања и од тога ће зависити даље понашање и одлучивање и давање било какве процене у овом моменту било неозбиљно, али може да се каже да је вероватноћа да ће се вирус вратити све већа, изјавио је епидемиолог Предраг Кон.

„Пратићемо шта се дешава на јужној хемисфери. То се још дешава и код нас, треба прво да испратимо вирус одавде, то нам је апсолутни приоритет“, рекао је Кон.

Како је рекао, радиће се истраживања и на основу тога шта буде резултат биће даље понашање и одлучивање, и тада ће моћи да се кажу и одређења предвиђања и процене.

„Сада дати неку процену било би превише неозбиљно, осим што може да се каже да је вероватноћа да ће се вирус повратити све већа како време пролазе, и када видимо да се учвршћује у јужној хемисфери. Онда је могуће да се врати овде касније, јер овде има још осетљиве популације“, рекао је Кон.

Маске обавезне у затвореном, остаје забрана окупљања

Кон је изјавио да очекује да се у наредним данима види јасно гашење епидемије Ковида 19 у Србији и најавио да ће бити обавезно ношење маски у затвореним просторима.

Кон је казао да ће на снази и даље бити забрана јавних окупљања, као и да још није донета одлука о отварању вртића.

“Још увек немамо решење за родитеље који ће почети да раде, а немају коме да оставе децу.Ништа још није одлучено по том питању, али мораће после првомајских празника. Не може да се нешто отвара, а да се не прате и остале области живота“, рекао је Кон за ТВ Пинк.

Нагласио је да је у осмој недељи најбоља ситуација од почетка епидемије корона вируса у Србији, да је мањи проценат позитивних од тестираних и да је у овом тренутку испод шест одсто.

Када је реч о зараженим здравственим радницима Кон истиче да је ситуација под озбиљним надзором и под контролом, а да је од проценат заражених медицинских радника између осам и девет одсто од укупног броја оболелих.

Он је навео да је на респиратору тренутно 95 особа, а да је максималан број њих био 147 и да то показује тренутну активност вируса када је реч о тежим формама обољевања.

“Све је мањи притисак на интензивну негу, ситуација је неупоредиво боља, али оно о чему морамо да водимо рачуна су домови за старе у које је коронавирус ушао углавном због посета и непоштовања мера, а о томе ће тек бити анализа“, казао је Кон.

Поновио је и да у Србији нема више жаришта и да се једнако у свим деловима земље спушта проценат заражених, те да је све мање простора за ексцесне ситуације.

Говорећи о најављеном отварању фризерских и козметичких салона, теретана, затворених пијаца, Кон је нагласио да ће и запослени и посетиоци морати да поштују одређена правила и да ће бити обавезно коришћење заштитне опреме.

Како је рекао, обавезе запослених у теретанама, салонима и другим објектима који се отварају биће додатно прецизиране кроз одлуке Владе

“У Србији није донета одлука о ношењу маски на отвореном простору, али биће обавезна у затвореном простору“, навео је Кон.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI