Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
  • Почетна
  • Вести
  • Мексичко пиће из срца Шумадије: У Загорици потекла текила, ево каквог је укуса и како се прави
Вести

Мексичко пиће из срца Шумадије: У Загорици потекла текила, ево каквог је укуса и како се прави

21

Топола – Када кажемо Шумадија, углавном је прва асоцијација шљива и традиционална шљивовица. Производња домаће квалитетне ракије од домаћег воћа преноси се са колена на колено и због тога је ракија краљица свих пића. Међутим, недавно је у Загорици, надомак Тополе потекла текила, традиционално Мексичко пиће које се прави од биљке агаве.

“Агава је биљка слична кактусу али није кактус. Из породице је љиљана и врло је специфична. Њен веома меснати лист садржи сок који има слађи укус од меда, веома је лековита биљка. Годинама је у мом дворишту и увек је ту била као украс, али сам недавно од пријатеља сазнао како се прави познато пиће текила и онда сам се одлучио да покушам”, прича за ТопПрес Драган Јовановић познати произвођач ракије из села Загорица и објашњава процедуру производње:

Драган је од својих украсних агава направио текилу, фото: ТопПрес

“Лист агаве се исецка на ситне комаде, уситнио сам их додатно у муљачу за грожђе, дода се квасац и вода. После превирања приступа се печењу као и осталих ракија и од једног казана добије се око 18 литара чисте текиле. Укус је идентичан као и индустријска текила која се може купити у трговинама, код нас се слабо конзумира”.

Текила се послужује уз со и лимун.

ТопПрес

 

Текила из Тополе, фото: ТопПрес

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup