Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
  • Почетна
  • Вести
  • Најслађе је грожђе у Тополи: Слатко и компот по рецептури баке Браниславe (ФОТО)
Вести

Најслађе је грожђе у Тополи: Слатко и компот по рецептури баке Браниславe (ФОТО)

27

Топола – Узгој винове лозе као и прерада у вино карактеристични су за Тополски крај. Међутим, то је како овдашње домаћице воле да кажу, више мушки посао, док је припрема слатка и компота женски посао. На породичном имању Крманац у селу Винча од грожђа се праве разне прерађевине а бака Бранислава своје умеће у припреми слатке зимнице преноси на млађе генерације.

„Од своје младости кувам слатко, правим џем, компот. Мајка ме томе научила и увек сам то волела да радим. Најукусније је кад се домаће припреми јер се о сваком детаљу посебно води рачуна. Имамо наше воће и све што се не прода преради се на неки начин и остави за зиму, део поклонимо пријатељима, по нешто и продамо“ – рекла је Бранислава Креманац.

Бранислава Креманац, фото: РИНА

Кајсије, шљиве, шипурак, грожђе само су део воћне палете која завши на полици шпајиза. Бака Бранислава истиче да је слатко од грожђа као и компот дуготрајно и може се чувати и по неколико година, а ево како се припрема:

„За слатко је потребно 1.200 грама грожђа које се кува са килограмом шећера, дода се мало воде да огрезне. Ако је много воде слатко неће бити добро. Компот покидамо зрна грожђа и спакујемо у тегле, потом се дода шећера по жељи ми ставимо обично четири кашике по тегли, сипа се вода до врха тегле. Затвори се поклопцем и спакује у шерпу у коју се такође налива вода до врхова тегли, тако се стави на ватру да проври, после тога се одложи у шпајиз и може да стоји дуго година“ , објашњава Бранислава.

Слатка зимница од грожђа, фото: РИНА

У пословима око припреме зимнице, учествују и снаха и унука а син Душко задужен је за припрему вина.

„Имамо око 70 ари под виноградом и гајимо стоне сорте Хамбур највише, продајемо све што можемо али део који остане прерадимо у вино и ракију, обично је то око 2.000 килограма грожђа које се преради. Наше вино јесте посебно, јер је и овај крај посебан, мирис и укус грожђа сачувани су у амбалажи и то је оно по чему нас препознају и радо се враћају по нове количине”, закључује Душко.

ТопПрес/ РИНА

Душко Креманац, фото: РИНА
Уз винограде расту и млађе генерације, фото: РИНА
Виногради породице Креманац, фото: РИНА

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup