Топола – Ове године у селима око Тополе берба грожђа је завршена раније него иначе, наиме већ почетком октобра у већини засада целокупне количине грожђа биле су обране. Виноградари истичу да су имали доста мањи принос него раније док је цена била задовољавајућа.

„Ова година је била поприлично захтевна за винову лозу, имао сам око 30 одсто рода, имало је гиџа без грожђа. Чујем код колега у Винчи сличне ситуације, прошле године је било доста рода па је могуће да је зато ове године мање. Имали смо један град кад је виноград био у цвету. Све у свему, мало рода али цена није лоша. Убрао сам око тону и по а било је раније седам, осам тона у овом винограду“, каже Иван Гавриловић из Блазнаве за ТопПрес.

Иван Гавриловић, Фото: ТопПрес

Он истиче да  добра цена није могла да надохнади мањак грожђа.

„Цена хамбура иначе најскупље сорте грожђа била је од 250 до 300 динара и то је солидна цена али смо имали малу количину грожђа, тако да није било неке зараде. Са бербом смо завршили онда када смо требали да почнемо, све је ове године стигло раније па тако и грожђе. Мој отац је некада и 29. новембра завршавао бербу а ове године већ почетком октобра све је било обрано“, прича Иван.

У његовом винограду није било грожђа за прераду, све је продао у свежем стању.

Фото: ТопПрес

„Ја сам ове јесени купио вино јер сам грожђе продао на пијацама због добре цене, чујем да је и око вина било тешко, јер ко је чекао да грожђе повећа ниво шећера губио је на киселинама, тако да једино ко је раније убрао грожђе имаће добро вино“, објашњава овај виноградар.

Иначе, Иван узгаја винову лозу на површини од око 50 ари, углавном стоне сорте.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес