Нове мере НБС у понуди клијентима већ од септембра

Нове мере НБС у понуди клијентима већ од септембра

Банка Поштанска штедионица пратиће нове мере НБС па ће већ почетком септембра имати повољније понуде ка клијентима ослоњене на мере централне банке, рекао је данас у изјави за Танјуг саветник Извршног одбора директора Банке Поштанске штедионице, Марко Матић.

Најновијим мерама НБС омогућила је банкама да клијентима понуде кредите на основу хипотека успостављеним на минимално 60 одсто савршености објеката, да пролонгирају доспеће стамбених кредита за највише 60 месеци као и да грађанима омогуће да добију готовински кредит до 90.000 динара само на основу изјаве о примањима.

Матић каже да је најновијом одлуком НБС омогућила пословним банкама да самостално процењујући своје апетите за преузимањем ризика омогуће додатне бенефите својим клијентима и потенцијалним клијентима.

Додаје да је очигледно НБС желела да релаксира постојеће дужнике, физичка и правна лица, а са друге стране да пружи стимуланс значајном сегменту привреде – грађевинској индустрији која је у претходном периоду генералисала поприличне стопе раста БДП-а

„Банка Поштанска штедионица ће као финансијска институција у којој Република Србија има јасно изражен државни интерес у наредним даним врло интензивно радити на разради интерних аката, процедура и методологија како би већ почетком септембра изашла пред своје постојеће и потенцијалне клијенте са понудом која се реферише на управо донету одлуку НБС“, рекао је он.

Снижавање од стране НБС претходног учешћа за кориснике стамбених кредита, са претходно актуелних 20 процената на тренутно актуелних 10 процената постигнут је добар ефекат.

„Са сниженом стопом обавезног учешћа, са 20 на 10 процената Банка Поштанска штедионица је у претходних неколико недеља формирала врло значајан портфолио стамбених кредита са овом карактеристиком. Тако да је очигледно да су јако добро таргетиране мере НБС и да евидентно дају очекиване резултате“, рекао је он.

Додао је да су и врло прецизно таргетиране мере НБС којима је у претходном периоду снижавана референтну каматну стопу као кључну реперну каматну стопу суштински директно утицала на снижавање трошкова финансирања и помогла дужницима, физичким и правним лицима.

„Претходни и актуелни мораторијум имали су ефекте на релаксацију отплата кредитних обавеза“, рекао је он.

Како је оценио, Банка Поштанска штедионица је државна банкарска институција са јасно израженим сензибилитетом, пре свега, према клијентима физичким лицима, и на њима почива стратегија те банке, па је у претходном периоду врло активно и у потпуности пратила све мере и препоруке НБС у сегменту очувања и јачања стабилности финансијског система Србије.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI