Нови лекови за карцином јајника и дојке на листи РФЗО

Нови лекови за карцином јајника и дојке на листи РФЗО

На листу лекова о трошку здравственог осигурања стављен је 31. лек, а међу најважнијима су лекови за лечење карцинома јајника и карцинома дојке.

Нови лекови који се налазе на листи Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) представљају потупно нове терапијске опције, а ту су и лекови који су терапијска алтернатива оним лековима који су већ били на листи, чије стављање на листу није захтевало додатна финансијска средства у односу на већ постојеће цене. Поред лекова за карциноме јајника или дојке, нове медикаменте су добили и пацијенти са инфективним и офталмолошким болестима.

– Лекови на новој листи који представљају додатну терапијску опцију омогућиће осигураницима право на нове лекове за лечење инфективних и офталмолошких обољења, као и проширену примену за лек за лечење хематолошких обољења, чиме ће се омогућити примена тог лека и у лечењу фоликуларног лимфома – каже за „Блиц“ др Сања Радојевић Шкодрић.Новина је и лек за лечење дијабетичног макуларног едема, као и лек за лечење хормоне позитивног метастатског карцинома дојке, што представља један од најважнијих лекова за лечење овог обољења и стандардна је терапија у свим водичима за лечење. Прошле године савремену терапију о трошку фонда добиле су жене оболеле од карцинома дојке, али је тада једна група пацијенткиња са тумором дојке остала без терапије.

– Са сазнањима које поседујемо данас, знамо да карцином дојке није једна болест, већ више различитих, више тумора различитих биолошких и клиничких особина, те као такви захтевају различите терапијске приступе – каже за „Блиц“ примаријус др Љиљана Стаматовић, начелница Одељења за хемотерапију на Клиници за медикалну онкологију.

Прошле године, појашњава она, на листу РФЗО увршћена су два лека за лечење пацијенткиња оболелих од ХЕР2-позитивним карциномом дојке.

– Тај ХЕР2-позитивни карцином дојке чини око 15 до 20 одсто свих тумора дојке. Сада, овај нови лек који је додат на листу лекова о трошку РФЗО је лек за лечење пацијенткиња којима је дијагностикован хормон рецептор (ХР) позитивни карцином – објашњава др Стаматовић, додајући да те пацијенткиње чине чак две трећине оболелих од тумора дојке.

У питању је нова антиестрогена хормонска терапија која суштински представља окосницу лечења пацијенткиња са узнапредовалим ХР позитивним карциномом, те је већ неко време интегрисана у све препоруке за лечење таквог тумора.

– Овај нови лек је суштинска терапија која ће значајно унапредити лечење жена. Сада можемо да кажемо да смо начинили врло значајан искорак када је у питању лечење те велике групе пацијенткиња – истакла је др Љиљана Стаматовић.

На листи се сада налази и лек за лечење карцинома јајника код жена са ретком мутацијом гена који представља најсавременију терапију која се примењује у лечењу овог најсмртоноснијег гинеколошког карцинома.

– Такође, за лек „брентуксимаб“ на листи лекова проширена је индикација за Ходгинов лимфом, односно омогућена је примена и код пацијената са анапластичним лимфомом. За лечење цистичне фиброзе за инхалационе лекове „тобрамyцин“ и „колистин“ проширена је индикација на листи лекова тако да се свим осигураним лицима оболелим од ове болести омогућава примена лека на терет средстава обавезног здравственог осигурања – појаснила је др Шкодрић.

Прво јавна набавка

Листа лекова, осим нових лекова, обухвата и снижење цена постојећих лекова усаглашених са упоредним ценама у референтним земљама и курсом евра који се примењује за обрачун цена лекова. Тиме је омогућено да ће осигурана лица за поједине лекове на листи издвајати мање средстава за процентуалну партиципацију. Иначе, сви ови лекови ће бити доступни осигураним лицима након спровођења поступка централизоване јавне набавке.

ТопПрес/ Извор: Блиц, Андриана Јанковић

KOMENTARI