Од понедељка почињу да раде ресторани и кафићи: Дезобаријере на улазима, један гост на три и по квадрата, конобари са маскама

Од понедељка почињу да раде ресторани и кафићи: Дезобаријере на улазима, један гост на три и по квадрата, конобари са маскама

Обавезне мере по отварању угоститељских објеката, најављене за 4. мај, многим кафеџијама делимично ће отежати рад. Биће потребне много веће мере заштите и контрола њихове примене. Најкомпликованије ће бити власницима сала за прославе, због ограничавања броја људи у просторијама.

У Удружењу угоститеља Новог Сада рекли су да ће гости морати да прођу кроз влажну или суву подну дезобаријеру.

„У затвореном простору на једног госта иду три и по метра квадратна и једно седеће место, док на отвореном треба да буде два и по метра. На месту предвиђеном за госте, потребно је да буде средство за дезинфекцију руку, све на бази алкохола. Док ће у тоалетима бити пожељно да стоје бесконтактни дозер за руке и убруси. С обзиром на то да гости долазе у ресторане и кафиће да пију и једу, неће бити у обавези да носе маске и рукавице. При уласку ће морати да се дезинфикују“, рекли су у Удружењу.

Правила постоје и за саме угоститеље и њихове запослене. Међу предлозима мера ПКС, објашњавају нам угоститељи, биће обавезне дезобаријере на свим улазима.

„Сви они који су у сервисном и производном делу морају да имају заштитне маске и рукавице, да дезинфикују обућу, а радници у сервисном делу униформе ће морати свакодневно да перу на 90 степени и пеглају“, наводи се у предложеним препорукама.

Према речима Миленка Мијића, председника Удружења угоститеља Новог Сада, рад ће бити отежан, али се надају да ће гости више времена проводити у баштама.

„Кризни штаб је усвојио препоруке, Привредна комора је нама проследила, а ми ћемо их се придржавати“, говори Мијић.

ТопПрес/ Извор: Новости

KOMENTARI