Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
Вести

Повратак буше, праменке, мангулице и голошијана

12

Чачак – Индустријски начин узгоја стоке донео је свету бројне добробити, али оставља и све дубље рђаве трагове. Осиромашено земљиште, нарушене односе у природи, животиње које се тове у условима сталног стреса, дајући месо, млеко и јаја у којима се откривају остаци антибиотика и хемијских препарата за заштиту биља. Зато свуда, нарочито у деценији за нама, расте занимање за органску производњу која је у светским размерама знатно повећана, доноси „Политика” у штампаном издању.

Та врста гајења, за разлику од индустријске, захтева много више живог рада али и подразумева да је производ три или четири пута скупљи, и прописана је правилником ИФОАМ – а (Међународна федерација покрета органске пољопривреде). Шта стоји пред српским одгајивачима који пожеле да се укључе у овај посао?

– Потребно им је време за прелазак из једног у други начин гајења: за говеда и коње најмање 12 месеци, мале преживаре и свиње 6, овце, краве и козе такође 6 месеци, за живину у тову 10 седмица, за носиље шест седмица. Али, за њих је кључно питање избора расе и начина гајења. Речени правилник препоручује да се у органској производњи користе виталне врсте и расе, прилагођене на домаће услове и болести како би се избегли здравствени проблеми, толико чести у интензивном сточарству, као што су стрес, БСЕ вирус, спонтани абортус или тежак порођај са царским резом – каже за „Политику” др Милун Д. Петровић, ванредни професор Агрономског факултета у Чачку.

Искуства земаља у којима органско сточарство већ има традицију показује да узгој преживара који излазе на пашњаке и узимају кабасту храну – говеда, овце, козе – није већи проблем. Међутим, развој органског свињарства и живинарства иде спорије јер се користе велике количине протеинских хранива, те животиње су мање отпорне од преживара а заштита тежа. Поврх свега, иза њих остаје веће загађење средине.

– Још не постоје специјализоване расе или линије домаћих животиња намењене искључиво органској производњи, осим појединих хибрида живине за екстензивни узгој, и свиња посебно прилагођених гајењу на отвореном. Дакле, производња се мора заснивати на држању и узгоју уобичајених, изворних раса, које су заступљене и у индустријском начину това – вели др Петровић.

Он је недавно, уз сарадњу колега с факултета, објавио које би то расе биле препоручљиве за органски узгој на нашим просторима.

У говедарској производњи (Србија данас има укупно око милиона грла) најбоље је ослонити се на подолску и колубарску расу и бушу, и на домаће шарено говече у типу сименталца. У Европи, иначе, добре резулате у производњи органског млека дале су расе комбинованог типа (сименталска и смеђа) и млечног типа (фризијско црно и црвено – бело, џерзеј).

Органска производња у овчарству усмерена је пре свега на призводњу меса и млечних производа, али и вуне ради израде етно тканина, пошто се ова делатност често подудара са туризмом. У Немачкој је, рецимо, пример доброг коришћења природних извора тов јагњади расе виртемберг, која су на паши имала прираст од 38,5 а у комбинованом начину гајења 41 килограм годишње. У нашим условима, органска производња може се заснивати на различитим сојевима праменки, као што су сјенички, пиротски, сврљишки и бели метохијски, јер дају и месо и млеко и вуну. У козарству, за млеко и сир, најбоља је домаћа, балканска раса и њени мелези са санском и алпском.

Органско свињарство у Србији већ је заживело и темељи се на гајењу мангулица и прилагођених раса, велике отпорности и дуговечности, као што су црна славонска, моравка и ресавка.

У живинарству, основна разлика индустријске и органске производње односи се на начин држања. У принципу, хибриди у органском узгоју приказују нижу носивост и виши морталитет (Холандија). У Немачкој, Француској и САД је орјентација ка живини са помешаним својствима, која је ближа органском начину узгоја. У нашим условима, органска производња требало би да се заснива на држању и испустима споро растућих хибрида, али и домаћих, изворних раса кокоши: погрмуша, сврљишка, зајечарска, дечанска, сомборска капорка и банатски голошијан.

– У органском узгоју неопходно је обележавање грла, и прописано је правилником ИФОАМ – а. У неким земљама, Великој Британији на пример, води се посебно матично књиговодство за говеда у органској производњи – истиче др Петровић.

Иначе, правила органске сточарске производње у Сједињеним Америчким Државама јасно су одређена документом Органске трговинске асоцијације, у 11 тачака (у заградама је дато тренутно стање у индустријском начину производње):

Врста хранива – стопроцентно органско (није прецизирано), приступ испустима – обавезан (није прецизирано) приступ пашњацима – обавезан (није прецизирано), употреба антибиотика – забрањена (без ограничења), синтетички хормони раста – забрањени (рутинска употреба), употреба ГМО – забрањена (без ограничења), здравствена стратегија – превенција (лечење), законски регулисана производња – да, строго (и да и не), независна сертификација – да (не).

ТопПрес/ ГЗС,  Г. Оташевић

Повезане ознаке:

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup