Познати српски метеоролог открио каква нас зима чека

Познати српски метеоролог открио каква нас зима чека

Метеоролог Недељко Тодоровић из Републичког хидрометеоролошког завода каже за РТС да је претходних дана било топло, али да свака висока температура не значи и михољско лето. Наводи да се гледајући каква су била лета и ритам промена са вероватноћом од 60 посто може рећи каква ће бити зима.

„Четвртак је најхладнији дан ове седмице, што значи да ће максималне температуре бити испод 20 степени. Та нека просечна максимална за овај део октобра је око 20, 21 степен. Биће мало свежије од просечних вредност. Од петка ће бар три дана да буде сунчано време дању, уз напомену да би у јутарњим сатима било свеже. Минималне температуре биле би испод десет степени. Не би било мраза, а дању температура у порасту, између 20 и 23 степена“, рекао је Тодоровић.

Према његовим речима претходна два-три дана била је висока температура, али свака висока температура не значи и михољско лето.

„Могу да кажем да ће 9, 10, 11. бити временске прилике карактеристичне за михољско лето, јутра свежа, дању умерено топло, стабилно сунчано време, а од понедељка следи ново наоблачење. Смењиваће се суви и сунчани дани са облачним, ветровитим и кишним у трајању од два три дана“, казао је Тодоровић.

Наводи да је последњих дана било утицаја јаке циклонске циркулације која је донела изузетно велике количине падавина у западној Европи, па и на Јадрану.

„Ми смо и заштићени. Слично би било и у наредном периоду, како ће бити вероватно и у новембру, биће кише, али не пљусковитих падавина које су карактеристичне за топли део године. Улазимо у једну мирнију и свежију варијанту јесени. Великих количина падавина на малом простору не би требало да буде“, напомиње Тодоровић.

Истиче да са вероватноћом од 60 посто може да се гледајући лето каже каква ће бити зима.

„Један период хладног времена био је у јануару 2017. године и то се понавља на три до четири године. Прошла зима је била топла са врло мало снега. По том неком ритму поновљивости, вероватно је да ће ова зима бити мало хладнија и са више снега. То је нека груба процена“, закључио је Тодоровић.

ТопПрес/ Извор: РТС

KOMENTARI