Промена ПИН-а кошта 600 динара

Промена ПИН-а кошта 600 динара

Банкарски лов у мутном, наплаћују провере стања, лежарину на чекове, укрупњавање новца
НБС ограничила мењачницама распон курса евра
Савети за пољопривреднике, како лакше до субвенционисаних кредита

Дрхтање руке док се по трећи пут укуцава ПИН број за време плаћања картицом или подизања готовине на банкомату, осетио је бар једном сваки корисник „пластичног“ новца. А трећи погрешан унос значи – блокаду картице и додатни трошак за израду новог ПИН-а – и до 600 динара! Иста ситуација је и са онима који су своју шифру у виду четвороцифреног броја заборавили, па зато не могу да користе картицу.

Тек неколицина банака у Србији својим клијентима омогућава да свој „лични идентификациони број“ за коришћење картице промени бесплатно.

– Замену ПИН броја клијент ради сам и то на два начина и за оба је провизија нула динара – наводе једној овдашњој онлајн банци. – Клијент може нови ПИН да направи на банкомату наше банке или кроз апликацију, пратећи упутства. Важно је да, после успостављања новог ПИН-а, клијент оде до банкомата у року од 24 часа и кроз трансакцију, која може да буде и само упит стања, или чак једноставно убацивање картице и отказивање трансакције, верификује нову шифру.

Још неколико банака омогућава клијентима да свој ПИН промене на банкоматима или кроз апликацију електронског или мобилног банкарства. У некима се провизија за ову услугу не зарачунава, док у појединима нови ПИН са банкомата кошта од 100 до 150 динара.

Већина банака држи се старе, проверене, папирне процедуре: На шалтеру се поднесе захтев за нови ПИН, који вам стиже после неколико дана у запечаћеној коверти, као код првог преузимања картице, опет на шалтеру. Ова услуга се наплаћује од 200 до чак 600 динара, у зависности од банке, али и у зависности од тога да ли вам нови ПИН треба за „обичну“ картицу или ону којој уз име стоји да је „златна“. Такође, у неким банкама ће вам, заједно са новим ПИН-ом, издати и нову картицу.

Такозвани репринт ПИН-а углавном кошта од 200 до 350 динара. А, изузетно, овај трошак достиже и 600 динара у једној банци, где је иста цена и за „замену пластике“ и за „накнаду за изгубљене или украдене картице“.

ПЛАСТИКА СКУПЉА

Замена  ПИН-а, у принципу, не захтева израду нове картице, иако су поједине банке тиме у претходном периоду условљавале своје клијенте. Трошак нове шифре уз замену и пластике је до 1.500 динара, колико износи ова провизија код скупљих, углавном кредитних и „златних“ картица.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости, Д. И. Красић

KOMENTARI

TOPPRESS: 0
DISQUS: 0