Рурална домаћинства и то њих 5,5 хиљада, добијају бољи интернет

Рурална домаћинства и то њих 5,5 хиљада, добијају бољи интернет

Изградња широкопојасне мреже у руралним подручјима од кључног је значаја за укључивање свих грађна Србије у дигитално друштво, изјавила је данас министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић после потписивања првих уговора са операторима за овај посао.

Реализацијом првих уговора бржи и стабилни интернет добиће 5.500 домаћинстава у 34 насеља подручјима Новог Пазара, Пријепоља, Горњег Милановца, Владичиног Хана, Књажевца, Ваљева, Лознице. Љубовије и Бачке Тополе, саопштило је Министарство.

„То значи да ће на хиљаде младих добити могућност савременог образовања, док ће привредници у тим подручјима моћи боље и успешније да послују. Овај пројекат омогућава и развој предузетништва у области пољопривреде, услуга, домаћег туризма, културне баштине“, изјавила је Матић.

Уговори потписани са представницима „Телеком Србија“, „Орион Телеком“, „СББ“ и „Сат тракт“ резултат су првог у низу јавних позива операторима који је трајао до краја септембра.

Оператори се тада нису пријавили за увођење широкопојасне мреже у 15 насеља.

„Постоје насеља за које оператори нису заинтересовани чак ни уз финансијску подршку државе, тако да ћемо и за та насеља и за те породице обезбедити интернет и шансу за нормалан живот у дигиталној будућности“, рекла је министарка Матић.

Пројекат заједничке изградње широкопојасне комуникационе инфраструктуре у руралним пределима, у првој фази укључује укупно 600 насеља са око 90.000 домаћинстава а планирано је да буде завршен у 2022. години.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI