Сајам најбоља одлука, дефинисани критеријуми за масовно тестирање

Сајам најбоља одлука, дефинисани критеријуми за масовно тестирање

Болница на Сајму је апсолутно најбоље решење које је Србија могла да донесе, рекао је данас др Предраг Кон и додао да би све друго била озбиљна грешка.

Кон је на питања новинара да ли се струка пита за мере против короне рекао да на стручњацима јесу препоруке мера, а да власт доноси одлуке, да се није сложио са сваком појединачном мером, али и да не памти да је икада струка имала овакву подршку власти, као што је сада случај.

„Ова ситуација је изазов за све нас, ми смо у једном рату, ово јесте ратно стање, ја сам војни епидемиолог, као мајор сам изашао из Војске“, рекао је Кон и додао да се ситуација мора схватити веома озбиљно и да се морају поштовати све одлуке против ширења короне.

Болница на Сајму је, каже, „најбоље решење“ које је Србија могла да донесе.

„То је апсолутно болница, способна, кад буде потпуно спремна, почеће да ради. Суштина је да не може боље. Ми улазимо у дане када су у другим земљама нагло расли бројеви оболелих, а касније и умрлих“, рекао је Кон.

По питању других мера, каже да ће струка стати иза свега што подразумева смањење контаката.

„Према томе, конкретно за пуштање паса, директно смо питани и рекли смо да може. Међутим, појавиле су се злоупотребе и то је суштински важно. Свака злоупотреба није више струка. У таквој одлуци да не може између 8 и 9 ја нисам питан. То не значи да не подржавам сваку одлуку. Тако је и за све“, казао је епидемиолог Кон.

Истакао је да се одлуке доносе заједнички али да се не доноси баш свака одлука појединачно, јер власт има слободну одлуку сваког одлучивања по питању смањења контаката.

Наводи и да ће он подржати све, па и двадесетчетворочасовно апсолутно затварање, јер улазимо у дане када је у другим земљама нагло растао број оболелих а касније и број смрти.

„Немојмо да гледамо само овај тренутак, треба да гледамо унапред, а онда одлучујемо врло енергично“, истакао је Кон и поручио да ту нема више пренемагања.

„Ова власт заслужује сваку похвалу, досада нисам доживео такву врсту подршке за струку. Срећом или несрећом, нисам доживео ни овакву ситуацију“, рекао је.

„Ако очекујете да стручни део овог Кризног штаба преузме одговорност која јој не припада, то неће урадити. Зашто бисмо препоручили оштрије мере? Треба јасно разграничити шта су одлуке, а шта препоруке. Да ми доносимо одлуке, били бисмо власт“, закључио је Кон.

Дефинисани критеријуми за масовно тестирање

Сада смо јасно дефинисали критеријуме који су усмерени на масовније тестирање и одређене групе људи, указала је Кисић-Тепавчевић.

Она је додала да тестирање само по себи не значи ништа и да је самоизоалција наше оружје против ове инфекције.

Тестирање ће, према њеним речима, бити усмерено ка трагању за особама које немају симптоме болести.

„Ако се свако буде понашао као потенцијални носилац инфекције на правом смо путу. Тестови су ту само да покажу које особе у том моменту имају инфекцију, и за које је неопходно да се изолацију и спрече ширење вируса на породицу и остале чланове заједнице“, подвукла је Кисић-Тепавчевић.

Епидемиолог Предраг Кон казао је да постоје две врсте особа – они који су забринути и желе по сваку цену да се тестирају, као и они који добију благе симптоме и мисле да није вирус корона, а када постаје теже јако касно се одлуче да се јаве.

“ Не зна се да ли су они опаснији од оних који се јако брину и желе по сваку цену да се тестирају и онда беже када добију позитиван резултат. Немојте да се плашите да се тестирате, ни да бежите ако сте позитивни, и једно и друго је јако битно“, нагласио је он.

Кон је истакао да проширено тестирање има за циљ да се нађе ко је заражен, на основу контакта са инфицираним, и да се спречи даље ширење.

„Проширење тестирања не значи да ће свако да се тестира“, поручио је он на конференцији за медије.

На питање колико има излечених пацијената Кисић-Тепавчевић је рекла да буквално пред улазак у салу на конференцију за штампу добија информације, па не постоји времена за детаљнију анализу, те је фокус на укупан број позитивно тестираних и смртним случајевима.

„Свакако да има доста добрих вести. Слажем се да и такве информације треба да ширимо. Није то што не желимо да радимо и што желимо наводно да плашимо бројкама, него не стижемо да радимо“, указала је она.

Истакла је да је први пацијент код кога је утврђен вирус отпуштен, да је најмлађи пацијент који је био на респиратору са њега скинут и да више од 50 пацијената има негативан налаз двоструког теста те важе за излечене.

Детаљним анализама, како каже посветиће се када престане овако велико оптерећење.

Важно да лекари имају довољно заштитне опреме

Од укупног броја оболелих од корона вируса, око седам одсто су медицински радници и зато је јако важно да имају довољно заштитне опреме и да се она користи, изјавио је Кон.

„У једном од пресека имали смо информацију да од свих заражених седам одсто чине здравствени радници, а да ли се то тако одржало до сада не знам имајући у виду да се број оболелих мења, и углавном су се здравствени радници заразили ван установа што је велики проблем“, рекао је др Кон.

Он је навео да је имајући то у виду, важно да буду „утренирани“ што се коришћења заштитне опреме тиче.

Одговарајући на питања новинара да ли има довољно опреме, Кон је казао да је опрема стигла и да се распоређује по приоритетима.

„Не могу да тврдим да сви имају све, али да је стигла опрема стигла је, распоређује се и они који су приоритет имају, а и даље ће се стриктно то пратити“, рекао је Кон.

Он је навео да није могуће да се тестирају сви који то желе и да за то мора постојати индикација.

„Ти тестови били су екстремно скупи, и оне понуде које смо добијали у почетку су биле заиста безобразне, то се мора рећи“, навео је др Кон.

Истакао је да је сада најважније да се открије преносилац вируса и да се неће тестирати они који не припадају тој групи и немају индикације за то.

„Постоји индикација за тестирање и она је проширена управо да бисмо „ловили“, односно нашли оног ко је заразан и спречимо да даље шири заразу, односно контакте оболелог, а проширење тестирања не подразумева да се тестира свако ко то хоће“, рекао је Кон.

Кисић Тепавчевић потврдила је да се у неким случајевима испоставило да су се здравствени радници заразили ван болнице, али да се није десио ниједан случај да се болест пренела на пацијента.

То је зато што су, или на време изоловани, или зато што су користили заштитну опрему, што је такође начин да се спречи уношење инфекције, рекла је др Кисић Тепавчевић.

На резултат теста се чека колико мора, ради се на томе

Тестова за вирус корона има довољно, али је потребна добра организација како би се резултати добили у што краћем времену, а тријажа и селекција су такве да се не дозвољава да у контакту буду особа код које је потврђен вирус са особом код које још увек није, истакли су епидемиолози Предраг Кон и Дарија Кисић Тепавчевић.

На питање “зашто поједини пацијенти на Инфективној клиници чекају и до пет дана на резултате”, а, према појединим информацијама, “у исто време су смештени са пацијентима који су позитивни”, Кон је рекао да се одговор сам намеће, јер резултат не може брже да се добије и да се на томе ради. Он је напоменуо и да нема регистроване ниједне ситуације да је неко заражен због тога што је био у таквом контакту.

“Зашто не може брже да се добије? Пренатрпано је. И то се решава, а боље очигледно не може”, рекао је Кон.

Додао је да је питање за тестове за вирусологе, који су, каже, јуче имали посебан састанак у оквиру кризног штаба, донели одлуке и очекује се да то “загушење” полако попусти.

“Познато нам је. Нема избегавања. Знамо за тај проблем да не може другачије да се чека, јер треба одвојити једну установу где би седели одвојено пацијенти, а онда они који су планирани да се из те установе иселе немају где да се лече, а опет је реч о тешким болесницима”, навео је Кон.

Како је навео, у проблему јесмо, а из њега излазимо “колико смо способни”.

“Тестова имамо, само треба да се добро организујемо… Једно су тестови, а друго да се све одради и да се резултати добију за кратко време, то није исто…”, приметио је Кон.

Предраг Кон, фото: принтскрин, Танјуг

Дарија Кисић је истакла да су на Инфективној клиници таква тријажа и селекција да се не дозвољава да у контакту буду особа код које је потврђена инфекција, са особом код које још увек није.

“Медији су нама огромна подршка, али овде ексклузивитет није добар за све. Ја ћу проверити да ли се можда десио неки превид, али имајући у виду структуру и начин организовања, капацитете које имамо, не сме да се догоди”, рекла је она.

Кон се надовезао речима да нема регистроване ниједне ситуације да је неко заражен због тога што је био у контакту, и да се све чини да су, ако и морају да чекају заједно, што више удаљени.

На питање да ли ће струка препоручити влади да одлучније поступи, када је реч о цркви, богослужењима и причешћу, Кон је рекао да је струка рекла свој став, али да забране неће ни доћи од стручњака, јер они дају препоруку, а одлука је на власти.

“Што се цркве тиче, не знам шта се очекује од нас. Ми смо дали препоруку да не смеју људи бити удаљени ближе од два метра. Овде се говори о нечему што је обичај у причешћу, што апсолутно не одговара понашању и ми ту, као струка, не би требало да улазимо”, рекао је Кон.

Он је навео да лично не жели да улази у то, већ са само апелује да је реч о озбиљној болести и да је ризик коришћења исте кашице свакако већи него да се то не ради.

“Забрана или тако нешто с наше стране неће ни доћи никада. Ми дајемо само препоруке, забрана долази од власти”, рекао је Кон.

Он је додао да, ако се очекује да стручни део кризног штаба преузме одговорност, која му не припада, они то неће учинити, те поновио да се мора јасно разграничити шта су препоруке, а шта одлуке.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI