Излагачи на сајму Винска визија Отвореног Балкана сматрају да су се српска вина по квалитету јако приближила најбољим европским винима, али да Европа и свет једноставно још увек нису довољно упознати са српским винима.

Они су, такође, рекли Танјугу да су изузетно задовољни организацијом те манифестације.

Јован Дамески из Винарије Звонко Богдан каже да је Винска визија Отвореног Балкана један од најбољих сајмова у Србији, ако не и најбољи.

„Дефинитивно највећи, јер окупља више земаља на једном сајму. То је јединствена карактеристика овог догађаја и одлика најбољих сајмова“, рекао је Демески.

Додаје да је још рано говорити о утисцима са овогодишњег догађаја јер је јуче почео, али је истакао да је његова винарија имала другачији приступ и припреме за сајам у односу на прошлу годину.

„Сваким даном ће бити све боље и лакше, као што је и организација сајма ове године боља него што је била прошле и сигуран сам да ће следеће бити још боља, и нама и њима“, уверен је Дамески.

Он од овог сајма очекује да се људи који нису били упознати са производима домаћих и регионалних винарија дођу у контакт са нашим винима.

„Да се наша винска култура мало подигне на неки већи ниво, јер ви знате да ми нисмо винска нација као што су Италијани, Шпанци и Французи, већ смо више ракијашка и пивска нација. Покушавамо да направимо неки искорак и да можда заједно са нашом државом направимо побољшање по питању приче о винима“, поручује Дамески.

Он сматра да домаћа вина по квалитету могу да парирају најбољим европским винима, али да ни домаћа ни европска и светска јавност још нису довољно упознати са нашим винима.

„Што се тиче квалитета, можемо лако да парирамо неким винима из наших винарија француским и италијанским винима. Међутим, то што свет још увек није препознао наша вина на мапи, још увек нас ставља у ту позицију да смо мало инфериорни, односно неискоришћени. Али свакако, у квалитету нисмо“, уверен је Дамески.

Каже да економска ситуација и инфлација и код нас и у целом свету негативно утиче на винаре, али ипак, да им је највећи проблем била суша и олује које су харале како Европом, тако и Србијом.

„Ветрови који су направили хаос са виноградима, не само у Србији, него уопште у целој Европи“, истиче Дамески.

Што се тиче тога како странци посматрају регион Западног Балкана, каже да, из његовог искуства, не примећују разлику између Србије и Северне Македоније или неке друге земље у региону.

„То је за њих све исти регион“, констатује Дамески.

Татјана Ђуричић из Винарије Ердевик очекује много од сајма Винска визија Отвореног Балкана.

„Било је заиста јако пуно заинтересованих учесника до сада, из Кине, из Шведске, из Русије. Мислим да је изузетно добра шанса за нас јер се отварају ова тржишта“, каже Ђуричићева.

Додаје да је сајам веома добро организован, са великим бројем произвођача, како домаћих, тако и из иностранства.

„Штандови су јако лепо опремљени и мислим да све изузетно добро функционише“.

Ђуричићева каже да су српски винари већ достигли квалитет италијанских и француских вина.

„Мислим да можемо сада већ да станемо раме уз раме са квалитетом италијанских и француских вина. То показују оцене на такмичењима, на највећим светским оцењивањима. На највећим светским оцењивањима. Ми освајамо златне, сребрне, а чак и платинасте медаље, јер Девић је освојио златну платину за Децантер“, навела је она.

Додаје да сматра да странци нису довољно упознати са квалитетом наших вина, нити је, наглашава, Србија довољно препозната као винска регија у свету.

„Мислим да је ово најидеалнија прилика да се то приближи публици, да се прошири знање о томе шта све Србија има и какав је њен потенцијал. „, рекла је Ђуричићева.

Како је рекла, на интернационалном штанду је била најбоља шведска сомелијерка.

„Они увозе наша вина, желела је да проба, да добије што више информација о Фрушкој гори, о винима и тако видимо да је све веће интересовање“, поручила је Ђуричићева.

Додаје да висока инфлација и економска криза у целом свету погађа и наше винаре.

„Сви смо погођени тиме. У једном тренутку смо имали проблем са набавком амбалаже, проблем са набавком воћа, затим цене репроматеријала расту што наравно утиче на цену вина, а затим аутоматски и на дистрибуцију и пласман“, наводи Ђуричићева.

Тијана Радовановић из Винарије Радовановић истиче да је сајам фантастично организован и да су излагачи веома задовољни.

Од сајма, каже, очекују да људи пробају њихова вина и да ухвате добру продају.

Наглашава да су наша вина довољно добра за европско тржиште, али да је код већине произвођача велики проблем количина.

„Већина нас произведе довољне количине вина за наше овдашње тржиште, за неки мањи извоз“, каже Радовановићева.

Додаје да се Европа се још увек није довољно упознала са квалитетом српских вина.

Наглашава да њену винарију не брине инфлација јер имају одане купце, који су увек спремни да одвоје новац за боцу квалитетног вина.

ТопПрес/ Извор: Танјуг