Смедеревска Паланка: Крстовдански вашар

Смедеревска Паланка: Крстовдански вашар

Данас се у Смедеревској Паланци одржава 184. Крстовдански вашар на који долазе посетиоци из свих крајева Србије и региона. Чувени вашар један је од три највећа у региону.

Дуж улице Станоја Главаша су тезге са рукотворинама занатлија из целе Србије, а она води до платоа од шест хектара где сваки купац може да пронађе нешто за себе. И да спусти цену, јер је у томе суштина.

„Цене су прикладне, него je мало беспарица, иначе зато је вашар – да се погађа, па сад муштерија где хоће да купи. За то је вашар“, каже Живко Ђорђевић, из Трстеника.

Крстовдански вашар постоји готово два века, првобитно замишљен као скуп пољопривредника, занатлија и трговаца зарад размене искустава и робе, данас је акценат на забави, али лепо се и заради.

„Смедеревска Паланка ми је један од набољих вашара, народ се не цењка пуно, ко може купи, ко пожели да му спустиш цену за 50 динара или 100 динара, ти то урадиш, задовољна сам са тим муштеријама јако“, каже Стоја Лазић, из Ужица.

Ове године, у оквиру манифестације, на градском тргу одржавају се концерти неафирмисаних бендова, али и наступи КУД-ова. Ту се продаје цвеће и мед.

„Пчелињи производи, имамо мелеме за вене, за реуму и наравно мед, овај, багремов, ливадски мед, ове године нисмо имали среће са липом, али то је што је“, каже Радослав Живковић, из Београда.

Ову манифестацију сваке године посети 200 хиљада туриста из земље и региона, а оно што је занимљиво јесте да Крстовданске дане обавезно посећују и људи рођени у Смедеревској Паланци који живе у иностранству и свој одмор планирају управо према овом вашару.

ТопПрес/ Извор: РТС

KOMENTARI