Србија међу земљама високог ризика од појаве афричке куге свиња

Србија међу земљама високог ризика од појаве афричке куге свиња

Европска агенција за безбедност хране (EFSA) покренула је данас кампању за превенцију болести афричке свињске куге у девет земаља Југоисточне Европе међу којима је и Србија, коју је, такође, означила као земљу високог ризика од појаве те болести.

Поред Србије, процењено је да опасност прети и Албанији, Босни и Херцеговини, Хрватској, Грчкој, Црној Гори, Северној Македонији, Словенији и тзв. Косову, саопштила је EFSA.

Такође, EFSA констатује да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије предузело све мере како би спречило ширење и спровело контролу те болести у популацији дивљих свиња и пренос вируса на домаће свиње, ангажујући све расположиве ресурсе као и ветеринарске и ловачке организације.

Наиме, тај вирус није опасан по човека, али је смртоносан за домаће и дивље свиње и може имати разарајуће економске последице у погођеним земљама.

У последње четири године, од последица заразе вирусом афричке свињске куге у Европи је угинуло 1,3 милиона свиња.

Због тога је кампања усмерена ка земљама које је EFSA 2019. идентификовала као „забрињавајући регион“ због близине оних у којима је присутна та заразна болест.

Кампања ће, како наводи EFSA , допринети заједничким напорима европске Комисије и других међународних организација које раде на искорењивању афричке свињске куге у Европи, где се број епидемија, истичу, током година повећавао, а болест је још увек присутна у многим европским земаља.

У Србији има 2.782.000 свиња, и наша земља представља другу по бројности узгајане стоке.

У нашој земљи се годишње произведе од 250.000 до 300.000 тона свињског меса, а просечно се годишње потроши 16 килограма меса по становнику, док с прерађевинама потрошња достиже 40 килограма.

Држава је до сада исплатила више од 8,2 милиона динара сточарима чије су свиње убијене због афричке куге свиња.

Од када је у августу потврђен вирус те опаке болести у Србији, ветеринарска инспекција, еутаназирала је 619 грла свиња, док је зараза званично била потврђена код 20 грла.

Константно погоршање епизоотиолошке ситуације у околним земљама, посебно у Румунији и Бугарској и природни миграторни путеви кретања дивљих свиња имали су за последицу појаву првих случајева афричке свињске куге код дивљих свиња у Србији.

Почетком 2020. године, Управа за ветерину прогласила је епидемију афричке свињске куге на територији два ловишта у пиротском округу и једног у околини Кладова, наведено је у саопштењу.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI