Србија уводи још теже мере: Од сутра у 8 сати ујутру затварамо границе, од 12 сати укидамо међуградски саобраћај, шест пацијената су у тешком стању, очекује се удар короне

Србија уводи још теже мере: Од сутра у 8 сати ујутру затварамо границе, од 12 сати укидамо међуградски саобраћај, шест пацијената су у тешком стању, очекује се удар короне

Председник Србије Александар Вучић у договору са председницом Владе Аном Брнабић донео je нове мере како би се спречила епидемија вируса корона у Србији. Он се вечерас обратио нацији.
– У овом тренутку имамо 103 са потврђеном заразом корона вируса. 55 лица је у болници, 6 лица је у тепком стању. Очекујемо у недељама који долазе даље убрзано повећање броја заражених. Нама је инфективна клиника готово пуна. Прелазимо у болницу Драгиша Мишовић. Пуштено је двоје, али је број инфицираних много већи. Полиција и војска добро раде свој посао. Још троје лица очекујемо да буду пуштени. До сутра у ово време очекујемо да буде највећи број лица до сада. Овај број од стотину је важан. Добили смо нове респираторе, у суботу долази још 100 респиратора. Имамо мало слободних респиратора. Имаћемо око око 352 слободна респиратора за корону. А прибавили смо још толико, значи број се дуплирао, а радимо на томе да их имамо и преко 1.000 респиратора. не желимо да дођемо у ситуацију.
– Мора да се настави пуна изолација. Уколико би смо успели да се изолујемо сви једни од других. тај вирус нам ништа не би могао. Све зависи од нас. Уводимо још теже мере.
Од 8 ујутру затварамо све границе
– Од сутра од 8 ујутру затварамо све граничне прелазе за друмски, железнички и речни саобраћај.
Пратимо Италијанске бројеве
– Пратимо све италијанске бројеве из роминга и рећићу вам да се крећу. имамо велики прилив људи са стране изато молим пензионере да не излазе никуда. немаојте да се зачудите ако видите велики број полицајаца у Миријеву, источној Србији. У наредних седам дана морамо да будемо вемоа пажљиви.
– Ми радимо све да обесхрабримо пензионере да излазе из куће – рекао је председник Вучић. – Држава мора да реагује оштрије. Имали смо брачни Париза. Били су позитивни на корону. Сели су у авион, пун. Ја не разумам о чему се ради. Шта год да је, ја не могу то разумем. Исто мислим и за младиће који имају пара. Ви не можете све.
Бензина има, ко је пласирао вест да га нема биће ухапшен
 
– Нако је данас измислио да нема горива. То није тачно и ти људи ће бити ухапшени. Ми немамо проблем са горивом. Имамо нафте и бензина. Извозићемо нафту јер је имамо превише.
Забрана међуградског саобраћаја
– Још једну меру уводимо. Забрана кретање међуградског саобраћаја за возове и аутобусе. Ступа на снагу у 12 сати. Остаје могућност само за друмски саобраћај. Овим мерама што смо до сада уводили смо спасили на десетине хиљада живота.
Понављам: Имамо брашна
– Не јурите да купујете брашно. Имамо га за две године. Извозимо га и БиХ, Северну Македонију, Црну Гору и Албанију. Тражићемо да снабдемо север Косова. Имамо свега довољно. Најбоље опремљене рафове у Европи имамо.
Лекари на ВМА ће добити повећање плате, пензионери ће добити пакете од државе
Лекари на ВМА ће такође добити повбећање плате од 10 одсто. Ми то можемо. Молим приватнике да се суздрже од отпуштања. Помоћићемо колико можемо кад се све ово заврши. Београд ће за 137.000 до 30.000 динара ће обезбедити пакете. У року од 4 или 5 дана ће бити на њиховим адресама. Полциију дајемо простор да жешће проверавају свакога.
Они који су први заражени већ излазе из болнице
– Опорављају нам се клинци. Ови што су заражени од жене из Лугана и Милана се већ опорављају. Млађи боље подносе.
Костић нам је дао хотел са четири звездице за пацијенте
– Миодраг Костић нам је омогућио да можемо да користимо његов хотел са четири звездице за пацијенте који су оболели од вируса корона. Тончев ће такође помоћи.
– Хоћу да се захвалим и нашим привредницима, и Момировићу и Костићу, Тонечву који су дали хотеле са 4 звездице за смештај болесника уколико је потребно – рекао је Вучић.

Спремамо се за удар: Србија спремна за  10.000 болесника
Како додаје, циљ Србије је да буде спремна за 10.000 болесника.

– Очекујемо велики удар наредних дана – навео је Вучић.

Председник Вучић је рекао да ће Србија имати доста тестова које ће дати и неким земљама у региону.

– Све што будемо могли да помогнемо било коме, помоћи ћемо – рекао је Вучић и показао фотографије нових респиратора.

– Имаћемо још много више од свега онога што сам рекао. Молим људе да разумеју да све што радимо, радимо за њих – рекао је Вучић и додао да је јуче у Италији умрло 427 људи.

Вучић каже да тај сценарио Србија покушава да избегне.

– Зати молим пензионере да не излазе из куће. Немојте да се љутите на полицајце, они то чине за ваше добро… Невероватно је како се тај вирус осећа добро у телима старих људи – нагласио је Вучић.

Вучић о гастрабајтерима
Како каже, људи имају право у рату да изађу тамо где ће пасти бомба, али немају право сада да излазе напоље и да угрозе животе других људи.

– Молим наше људе који су дошли из иностранства да буду дисциплиновани, да не угрозе људе овде… Ми очекујемо удар овде и због тога… Наша је обавеза да примимо наше људе, али вас молим да будете обазриви – апеловао је ћ и поновио да ће забрана кретања бити продужен.

Вучић је рекао да су многи већ дошли у Србију.

Каже да рачунамо да је у последњих некколико недеља стигло око 200 хиљада људи.

– Имаћемо довољно тестова, некима ћемо их слати. Молим људе да буду веома дисциплиновани и да разумеју да све што радимо радимо због њих. Покушавамо да избегнемо сценарио као у Италији, за то молим пензионере, не излазите из куће и не љутите се на полицајце. Немојте да мислите да нећете добити вирус ако сте добро осећате. ДРаги наши родитељи, ово радимо зато што вас бескрајно волимо. Поведите рачуна о себи, али не само о себи. Молим наше људе из иностранства да буду дисциплоновани, навикли сте на диспилину.

– Очекујте да ће наредних дана доћи до скраћења времена забране кретања., рекао је Вучић. Сви који су прешли су прешли. Неће бити великих зталаса за Васкрс. многи људи не излазе из куће. Ништа неће радити. Рачунајте да је стигло преко 20.000 људи ушло у Србију. Није проблем. Србија је њихова земља.

Идите у  Бергамо и причајте им о солидарности

Говорећи о његовом говору који су и арапски медији пренели Вучић је рекао да су му многи рекли да је он једини у Европи који има петље да тако нешто каже.

– Моје је да се борим за интересе нашег народа и наше земље… Идите у Бергамо и причајте им о солидарности – казао је Вучић.

Одговарајући на питања новинара о томе зашто су прихваћени људи из иностранства Вучић је рекао да је можда он крив за пола дана када су долазили јер он мисли да су то вредни и одговорни људи који су по Уставу имали право да дођу.

Вучић је рекао и да Влада не може да донесе Декрет о приватним фирмама, већ да једино може да их моли да не отпушта.

– Сви људи у целом свету, на хиљаде отказа се дели, на милионе… У последња четири дана већина оних који су дошли су добили отказе – казао је Вучић и додао да ће поново подићи земљу

ТопПрес/ Извор: Новости онлајн

KOMENTARI