Стевановић: Далеко смо од тога да је прича са короном готова, ово је само предах

Стевановић: Далеко смо од тога да је прича са короном готова, ово је само предах

Директор Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије Горан Стевановић изјавио је данас да је још далеко од тога да се може рећи да је прича са епидемијом коронавируса завршена, већ да смиривање у овом тренутку даје могућност предаха и процене шта се даље дешава.

„Наредних неколико дана видећемо развој ситуације и како ће се показати самоодговорност свих нас и колико ћемо имати оболелних у наредном периоду“, рекао је Стевановић, који је и члан Кризног штаба за борбу против коронавируса, говорећи о облажавању мера.

Он је за Телевизију Прва навео да ће претерано велико ослобађање, велика самоувереност и опуштање комплетне популације, сигурно као резултат имати повећање броја оболелих.

„Зато још једном апелујем да се схвати да ово попуштање мера не значи да смо завршили епидемију. Ово попуштање мера треба да значи да смо од рестриктивних метода којима смо морали да наметнемо непопуларно понашање суграђанима прешли на причу о самоодговорности“, рекао је Стевановић.

Он је рекао да верује у самоодговорност грађана, додајући да је Србија у историји имала велики број тешких ситуација из који је успела да изађе.

„Верујем у одговорност наших грађана. Мислим да су довољно сцена видели и да су схватиили о чему се ради, да имају сасвим довољно информација и да ће се понаштати како треба“, рекао је Стевановић.

На констатацију да се он залагао да још и овај продужени викенд буде рестриктиван, а да су неке његове колеге тражиле блаже мере, он је навео да размимолажења ставова стручњака увек постоје и зато је потребно увек имати већи број стручњака.

„Ту је главна реч која има највећу тежину, епидемиолога, јер су они школовани и стручни да праве процене кретања епидемије, а ми клиничари увек видимо оно што је најтежа последица епидемије – а то су тешко оболели и особе које не можемо да спасимо.

Он је рекао да су зато клиничари „увек опрезнији у тој процени, јер кад дође до значајног погоршања здравственог стања морају да лече и да се труде да ураде максимум да спасу људске животе.

ТопПрес/Извор: Бета

 

KOMENTARI