Свештеник Ђорђе из Тополе већ пола века узгаја голубове, од милоште их зове „попине зверке“

Свештеник Ђорђе из Тополе већ пола века узгаја голубове, од милоште их зове „попине зверке“

Топола – Бројни су хобији којима се људи страствено предају, а свештеник Ђорђе Радишић (59) из села Жабаре код Тополе већ више од пола века заљубљен је у голубове – сиве, беле, црвене авијане.

“Кад сам имао шест година на кров моје куће слетео је један црвени ћубан и од тад је почела моја љубав према овим птицама, а која и дан данас траје. Од њега сам добио потомке и тако сам увећавао своје јато, а данас имам око 300 голубова”, прича Ђорђе за РИНУ.

Ђорђе Радишић, фото: РИНА

Да би голуб био добар најважнији су квалитетан педигре, добра грађа, здравље и наравно да добро лети.

“Сви голубари улажу у своје птице да би биле што спретније, а то се најбоље види кад их пустите да лете. Добар високолетач у Србији мора да лети дуго, високо, кружно и да се врати одакле је полетео и све то наравно у одређном временском року како би освојили неку награду на такмичењима. Морају бити здрави и вакцинисани , битна је и кондиција па се мора вежбати са њима”, прича љубитељ ових птица.

Међутим, често се дешава да се неки од најбољих летача нису вратили у двориште овог свештеника из Тополе јер су их на небу задесиле непредвиђене околности.

Фото: РИНА

“Или их у високом лету ухвати соко или их струје однесу на сасвим другу страну и зато смо увек срећни кад их видимо да се враћају, јер то значи да су изузетно квалитени и да знају где заиста припадају. Кад су голубови у доброј форми скоро увек се враћају кући”, рекао је Ђорђе.

Голубарство је изузетно цењено у свету. У многим страним земљама , као и у Србији, по стриктно одређеним правилима одржавају се такмичења голубова, попут такмичења коња или паса. Просечан живот једног голуба траје између 10 и 12 година, а Ђорђе своје љубимце храни најквалитетнијом храном и улаже у њих пре свега много љубави и пажње.

“Од миља сам их прозвао “Попине зверке”, ово је много више од хобија, нема никакве зараде и у питању је чиста љубав. Много ми је битна и подршка моје породице и то што они разумеју моју заокупљеност голубовима”, каже кроз осмех.

Бројни пехари код Ђорђа у кући, фото: РИНА

Прави голубари понекад кажу да се добар голуб не може купити, али се може узгајити и утренирати. А неретко се за најбоље примерке ових птица исплаћују велике цифре. Голуб са педигреом зна да кошта до хиљаду, па чак до педесет хиљада евра. Најскупљи голуб икада продат је у Турској за милион долара, и то пола милиона дато је у новцу, а пола у злату.

ТопПрес/ РИНА

KOMENTARI