Топола све примамљивија туристима: У овој години се очекује изградња трга и уређење старог језгра Тополе

Топола све примамљивија туристима: У овој години се очекује изградња трга и уређење старог језгра Тополе

Топола – У протеклој 2019. години све активности на промоцији туризма у општини Топола дале су резултат који се евидентира кроз повећану посету. Када је манифестациони туризам у питању, према речима директорке ТО „Опленац“ Љиљане Тодоровић, Опленачка берба је достигла врхунац са бројем посетилаца близу 300.000.

„Статистички показатељи су нам такви, да је за 10 – 12. 000 регистрованих гостију више у задужбинском комплексу. Такође,  већи је број винских туриста јер винарије и вински комплекси шире своју понуду. Ту предњачи винарија Александровић која је лидер у  винском туризаму, они  потпуно комплетирају понуду подижући смештајне капацитете. Винарија ПИК Опленац ће у наредне две до три године завршити хотел који ће подићи ниво стандарда који вински туристи траже. Ми у овом тренутку имамо 12 регистрованих винарија на простору наше општине са тенденцијом пораста, имамо и винарије у зачетку. У неком наредном периоду  преокупација Тополе и све снаге ће се усмерити  на подизање квалитета инфраструктуре која ће моћи да прати тај вински туризам“, рекла је за ТопПрес директорка Туристичке организације Љиљана Тодоровић.

Директорка ТО „Опленац“ Љиљана Тодоровић, фото: ТопПрес

Она је нагласила да је ТО у обавези да појача промотивне активности као и да се од Културног центра очекује да  повећа број културних догађаја. У 2020. години преокупација Туристичке организације биће изградња трга и уређење простора око Визиторског центра.

„У зони језгра старе Тополе очекује нас изградња трга, то већ годинама планирамо а база и почетак целе те приче био је Визиторски центар који је потпуно стављен у функцију. Конференцијска сала је сваки дан у функцији, свим удружењима излазимо у сусрет и дајемо могућност да користе без надокнаде. Што се тиче изградње пројектне документације за уређење трга и простора око Визиторског  центра то би требало да садржи и да има неколико мултифункционалних целина.  Нов објекат који ће бити  изграђен као галерија коју ће имати општина Топола на располагању. Ми већ имамо галеријски простор али  он је  уско специјализован за изложбе које се тичу породице Карађорђевић и они припадају задужбини, општина нема галерију за излагање. На тај галеријски простор ће се наставити још један наткривен простор са етно кућицама за етно базар јер се показало да то треба и једну зону креативног парка за децу. Читава та површина простире се на 54 ара,  то је општинска парцела и касније ће бити искоришћена за организацију свих наших догађаја и манифестација. Тај трг који смо планирали нам је неопходан јер нам треба ширење манифестације према језгру старе Тополе који је деценијама био запуштен“, казала је директорка.

Према њеним речима у Тополу из године у годину долази све више страних туриста, јер савремени туриста тражи село.

„У  Тополу смо  довели близу 1.000 Аустријских туриста, бенефит је имала задужбина и сеоско домаћинство Јовановић из Трнаве које је организовало ручкове за наше госте. Ту су и Француски гости који у континуитету долазе“, тврди Тодоровић.

ТопПрес

Визиторски центар у Тополи, фото: ТопПрес

KOMENTARI